Een nieuwe lamp ingedraaid

In 1998 deed de laatste bij Light het licht uit. Twee jaar en een overname later wil het onder de naam Target Lighting weer schitteren.

In de wereld van designverlichting is Target Lighting, beter bekend onder de oude naam Light, voor velen een vergane glorie. Daar wil de nieuwe directie van af. Sinds de overname in eind 1998 herleeft het bedrijf uit Ninove onder leiding van Jean De Keersmaeker (46) en Jan Vanhoyweghen (33).

“Light ging in 1998 failliet na diverse overnames maar had in de jaren ’80 wel een ijzersterke reputatie opgebouwd. Die reputatie en een strakke herstructurering helpen ons nu uit het dal,” zegt managing director Vanhoyweghen.

De nieuwe bedrijfsleiders zijn heel ambitieus. Light bestaat eigenlijk uit het commerciële bedrijf Target Lighting en de productiemaatschappij NV Devuyst. Via deze afdelingen willen De Keersmaeker en Vanhoyweghen binnen de drie tot vijf jaar een omzet van één miljard frank realiseren. Ze hebben nog wat werk: in 1999 werd een geconsolideerde omzet van 400 miljoen gehaald, waarvan 180 op rekening van Target Lighting. Maar het gaat de goede kant op: in 1997 hadden ze in Ninove nog een negatieve cashflow van 70 miljoen frank, in 1999 kwamen ze uit op een positieve cashflow van 35 miljoen. Centraal binnen de groep staat een studiebureau, waarvoor speciaal de beloftevolle designer Lou D’Or (26) werd aangenomen. Ook gereputeerde namen als Maarten van Severen, Hans De Pelsmaecker en Parijzenaar Georges Seris werken mee. Het studiebureau ontwikkelt fluorescentielampen en architecturale verlichting in samenwerking met designers en architecten om het merk Light weer te profileren. Daarnaast verdeelt Target Lighting het Italiaanse merk Prisma, aanvankelijk een installateursproduct maar nu ook realisator van architecturale verlichting. Een van de jongste projecten vormen de installatie van de bibliotheekverlichting voor het Centre Pompidou in Parijs en het Hilton-hotel in Kopenhagen. In totaal zijn er bij de groep 65 mensen actief, van wie 45 arbeiders. In onderaanneming werken nog eens 40 mensen voor Target Lighting en NV Devuyst.

De groep concentreert haar activiteiten op de Europese markt. Daarvoor werken ze in België met distributeurs en in het buitenland met agenten: “Pas als we erin slagen die markt te optimaliseren, durven we uitkijken naar lanceringen op andere markten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content