EEN NIEUW PAK(JE)
Een nieuw pak? Nee. Een heleboel pak jes. Dat is wat de job van directeur-generaal van ABX België, de “pakjesdivisie” van de NMBS, meebracht voor Philippe De Cannière (50 j.). Een viertal maanden geleden stapte hij in die functie als opvolger van Jean-Louis Dermaux. Die laatste werd na de overname van het Duitse (maar wereldwijd vertakte) conglomeraat Thyssen Haniel Logistic (THL) door de NMBS de chief executive officer van de hele ABX/THL-groep. ABX Logistics wordt de nieuwe familienaam van die groep (goed voor ongeveer 65 miljard omzet in ’98), zo werd zopas beslist.
De Belgische business, waarvoor De Cannière nu verantwoordelijk is, beloopt zowat 5,5 miljard frank, gepuurd uit pakket- en stukgoedvervoer, expressactiviteiten, lucht- en zeevracht, volle ladingen, contractlogistiek. De nettowinst over ’98 bedroeg een luttele 20 miljoen frank (tegenover 70 miljoen een jaar eerder). “Toegegeven, dat is niet veel,” stelt De Cannière, “maar er werden reeds investeringen gedaan en provisies aangelegd met het oog op de integratie van het EMS-pakketvervoer van De Post in ABX, waarover op het hoogste ( nvdr.- ministeriële) niveau gediscussieerd wordt.”
Philippe De Cannière, in ’49 geboren in Wilrijk, heeft 10 jaar “Afrika-ervaring” op zak: van zijn tweede tot zijn elfde groeide hij op in Congo, waar vader voor de plantagegroep Bamboli actief was. Humaniora en universiteit liep hij in België. Aan de TEW-faculteit van de KU-Leuven studeerde hij af in de richting financiën. Na twee jaar als projectleider voor het ministerie van Wetenschapsbeleid, ging hij bij auto-importeur en -verdeler D’Ieteren aan de slag. In goed tien jaar tijd groeide hij daar in logistieke richting door naar de verantwoordelijkheid voor het stockbeheer en het nationaal verdeelcentrum in Erps-Kwerps. Omdat hij daar niet snel genoeg nog hogerop kon geraken, stapte hij er in 1991 uit, om algemeen directeur te worden van transportfirma Colandel (met een toenmalige omzet van plusminus 400 miljoen frank) op het moment dat die werd overgenomen door de Utrechtse Participatiemaatschappij. Twee jaar later trok de Ziegler-groep hem aan om dochter Freelance (stukgoedactiviteiten) te herstructureren op zowat alle vlakken, met onder meer een volledige informatizering en de implementatie van barcodes en tracking & tracing. Ontevreden over frequente bevoegdheidswissels aan de top van Ziegler – waardoor het moeilijk werken was -, stapte hij daar acht maanden later alweer op, en werd zelfstandig consultant. ABX-baas Dermaux kwam hem af en toe polsen om een functie binnen zijn organisatie op te nemen, maar pas toen hij algemeen directeur van ABX België kon worden, hapte De Cannière toe.
Dat z’n familienaam hier en daar een belletje doet rinkelen, is te danken aan neef Loïc, die een tijdje economisch kabinetschef van Luc Van den Brande en nadien van Eric Van Rompuy was, voor hij overstapte naar Dredging International.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier