EEN NIEUW HOOFDSTUK

Als nieuwe voorzitster van de International Booksellers Federation (IBF) krijgt Yvonne Steinberger (39 j.) er een drukke bezigheid bij. Zij was al zaakvoerster-eigenares van boekhandel De Reyghere op de Brugse markt, nu komt zij voor vier jaar aan het hoofd van een organisatie die de boekhandelaars uit 18 landen verenigt, waaronder de meeste West-Europese landen, de VS, Canada, China, Australië, Maleisië. “De algemene vergadering organiseren en voorzitten, advies verstrekken aan leden met problemen, het standpunt van de sector vertolken inzake het boekenbeleid van de overheid, voor de IBF zetelen in de Internationale Commissie van het Boek van de Unesco…, het hoort er allemaal bij,” aldus de voorzitster.

Yvonne Steinberger was 21 toen ze in Brugge aankwam om in de boekhandel van haar tante te werken. De 12 jaren voordien had ze in Hamburg gewoond en school gelopen. Haar moeder was van Brugge, haar vader was Duits, de voertaal thuis was Engels. “Mijn kinderloze tante had voor haar boekhandel geen opvolger en vroeg of mijn drie broers en ik geen interesse hadden,” vertelt Steinberger. “Ik was de enige die toehapte, maar volgde eerst een speciale opleiding boekhandel en uitgeverij aan een Hamburgse hogeschool, samen met een driejarige praktijkstage in een academische boekenwinkel in diezelfde stad.”

In ’81 begon Steinberger deel te nemen aan trainingssessies voor jonge boekhandelaars, ingericht door de IBF. Drie jaar later was ze al voorzitster van het International Congress of Young Booksellers, de “jeugdafdeling” van de IBF. Onderweg, in ’82, was ze bestuurslid geworden van de Vlaamse Boekverkopersbond, waarvan ze van ’92 tot ’94 voorzitster was. Vier jaar geleden werd ze vice-voorzitster van de IBF, en zopas dus voorzitster. “Intussen had ik in ’88 de winkel van mijn tante overgenomen en volledig vernieuwd en geïnformatiseerd,” vertelt Steinberger. “Sinds november hebben we een bijhuis in de Brugse randgemeente Sint-Kruis.” Daarnaast probeert ze nog tijd te vinden voor haar man en haar zoontje van 12, en voor wat handwerk, fietsen en uiteraard lezen.

Klachten over slabakkende leescultuur hoor je bij Steinberger niet : “De interesse voor het boek gaat niet verloren, wel de tijd die eraan wordt besteed. Met surfen op het Internet ben je rap een uur kwijt. Maar de multimediarage zal teruglopen eens het nieuwe eraf is.” Literatuur met grote L verkoopt nog even goed als vroeger. “Mensen die graag lezen, blijven lezen. Maar literatuur maakt slechts 8 tot 10 procent van de omzet uit, de rest bestaat uit kook- en tuinboeken, managementwerken enzovoort.”

De nieuwe media (zoals cd-roms) zullen vooral wetenschappelijke literatuur, naslagwerken en woordenboeken vervangen. Steinberger verkoopt nu al heel wat cd-rom’s. Maar zo’n vaart zal het niet lopen. “Je gaat niet voor een computer zitten om een recept te proberen. Dat doe je aan het fornuis met een opengeslagen kookboek ernaast.”

YVONNE STEINBERGER (IBF) Met de voorzitterstooi om de hals : De interesse voor het boek gaat niet verloren, wel de tijd die eraan wordt besteed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content