Een netwerk voor betere zaken

De actie in Vlaanderen voor meer ethiek en propere manieren in het zakenleven heeft er een krachtig initiatief bij. Spes, Latijn voor ‘hoop’, staat voor Spiritualiteit in Economie en Samenleving, een samenwerking tussen de KU Leuven en Ufsia.

Het initiatief Spiritualiteit in Economie en Samenleving, kortweg Spes, wil spiritualiteit bevorderen, en haar toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Dat is alvast het streefdoel van Luk Bouckaert, Henk Op de Beeck en Jaak Stokx (zie ook blz. 32). Bouckaert en Stokx vertegenwoordigen het Centrum voor Economie en Ethiek van de KU Leuven, Op de Beeck het ethiekcentrum van de Ufsia. De stuurgroep van Spes omvat de academische overheid van de KU Leuven, Unizo, het christelijke opinieblad Tertio, het ACW, het hoofd van Mercator Bank, Broederlijk Delen, Vlaams Netwerk voor Zakenethiek en het Dondeynehuis.

“Spiritualiteit in de economie en de samenleving is geen plaisanterie; ze is ontzettend belangrijk. Ze is de kern van een meer vertrouwenwekkende samenleving,” zegt Luk Bouckaert. “Spiritualiteit in zaken vertalen wij bijvoorbeeld als aandacht voor inspirerend leiderschap en hogere, niet-materiële waarden als zorg voor toekomstige generaties, diepe ecologie, schoonheid, authenticiteit, vriendschap, zorg voor kansarmen. Dat kan deel uitmaken van een toekomstgericht, bezielend ondernemersproject.”

Spes ging in 1999 bescheiden van start met de oprichting van een studiegroep in het Centrum voor Economie en Ethiek. De groep wou door een herlezing en actualisering van de Franse denkers EmmanuelMounier, Jacques Maritain en andere personalisten uit de vorige eeuw een verdiepende impuls geven aan de belangstelling voor de ethiek in het sociaal-economische leven.

Het eerste initiatief van Spes was een colloquium over de actualeit van Mouniers personalisme. Hij bouwde rond het tijdschrift Esprit in de jaren dertig van de twintigste eeuw een beweging van jonge intellectuelen, christenen en niet-christenen, voor de spirituele renaissance van Europa. Twee keer per jaar zal Spes een colloquium organiseren. Het maakt eveneens een netwerk, brengt verwante initiatieven onder de aandacht en werkt internationale contacten uit.

F.C. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content