Een museum om bij te huilen
In het Nederlandse ‘s Hertogenbosch loopt vanaf 3 maart een overzichtstentoonstelling rond het werk van architect-ontwerper Borek Sipek.
Toen Borek Sipek in 1982 voor zijn zus in Hamburg een huis wilde bouwen, kwam hij nog maar eens in aanvaring met de Duitse zin voor discipline. Aanleiding voor het conflict deze keer was dat de bouw van het rijhuis moest beantwoorden aan de door de overheid opgelegde eisen. Architect-filosoof Sipek bouwde dan maar een glazen huls die volmaakt beantwoordde aan de hem opgelegde eisen. In de huls trok hij vervolgens uit zandsteen het grillige huis op waarvan hij gedroomd had. Hij werd er in 1983 zelfs met de Duitse Architectuurprijs voor beloond.
Maar Sipek zelf had er schoon genoeg van. Hij wilde “gevoelens ontwerpen”, uitbundig, exuberant, en vluchtte datzelfde jaar nog naar Amsterdam. Vooral zijn vazen hebben hem inmiddels tot een van ‘s werelds meest beroemde ontwerpers gemaakt. Het zijn opstandige objecten. Ze strelen en bijten, zijn lief of grof.
In Het Kruithuis, het Museum van Hedendaagse Kunst van het Nederlandse ‘s Hertogenbosch, loopt vanaf 3 maart een overzichtstentoonstelling rond het werk van Sipek. Het pronkstuk van die tentoonstelling is de maquette van het nieuwe museum dat hij voor ‘s Hertogenbosch zal ontwerpen. Met een typisch Hollands beeld voor ogen dat van de verzonken stad en met een flinke knipoog naar dat paradijs voor glasblazers Venetië strooit Sipek enkele nieuwe paviljoenen rond het 17de-eeuwse Kruithuis, die vaak onzichtbaar met elkaar zijn verbonden. Het nieuwe museum zal 5000 vierkante meter vloeroppervlak tellen en om en bij de 300 miljoen kosten.
Sipek is een grote fan van architectuur die, zoals hij zelf zegt, mensen zodanig manipuleert dat ze “anders gaan praten, en anders gaan lopen” Luxor, Paladio, het Pantheon, of de ontwerpen van Gaudi. In de gevel van het centrale paviljoen zit trouwens een verwijzing naar de bibliotheek van de Turkse stad Ephesus, terwijl de ranke zuilen in de gevels van het tentoonstellingsgebouw geïnspireerd zijn op de architectuur van het oudegyptische Sagara. Wat men alvast niet moet verwachten van Sipek is hightech. Die wordt door de architect als “een allesuniformiserende saus over onbenul” omschreven. Liever is hem de barok van zijn geboortestad Praag, waar hij naar eigen zeggen als kind huilend in rondliep. “Omdat ik het zo mooi vond.”
Max Borka
Borek Sipek – Total Designer. Van 3 maart tot en met 14 april, in het Kruithuis, Citadellaan 7, ‘s Hertogenbosch. Inlichtingen : tel. 0031-73-612.21.88.
Borek Sipek Zijn vazen hebben hem tot een van ‘s werelds meest beroemde ontwerpers gemaakt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier