‘Een mens moet emotioneel kunnen bijtanken’

KBC is al vele jaren de vaste stek van Stefan Delaet. Vijftien jaar focuste hij op Centraal-Europa. Nu leidt hij KBC Autolease en Fietslease.

Wat is u het meest bijgebleven van het voorbije jaar?

STEFAN DELAET. “De coronacrisis. In heel wat sectoren kwam die als een schok. De aanvoer viel gewoon stil. Van de ene op de andere dag was er een vacuüm. Met het telewerken viel het nog best mee, dat is per slot van rekening al een tijdje een onderdeel van onze bedrijfscultuur. Maar als alle routines wegvallen, is het alle hens aan dek om de klant te bedienen. Die staat voor uitdagingen en zit met vragen die vroeger niet op de agenda stonden. Het was mooi om te zien hoe solidair iedereen zich heeft opgesteld. Daardoor hadden we de steunmaatregelen van de overheid niet nodig.”

Plots moest u een team, dat u slechts enkele maanden kende, op afstand aansturen.

DELAET. “Dat klopt. Het professionalisme dat deze mensen aan de dag hebben gelegd, is me misschien wel het meest bijgebleven. Ik heb een prima ploeg medewerkers geërfd toen ik hier aan de slag ging. Dat rendeert, zeker in vreemde tijden als deze. Iedereen heeft zich moeten aanpassen, soms in niet zo gemakkelijke omstandigheden. Niet iedereen woont groot en in het groen. Sommige van onze mensen zaten ook met kleine kinderen thuis. Iedereen heeft weleens een moeilijk moment in zulke omstandigheden. Maar onze mensen hadden niet alleen oog voor de klant, ook de collega stond centraal. Dat geeft energie en een boost aan ons vertrouwen in de toekomst.”

Er zal weer meer geteld worden en het traditionele vlootbeheer zal herbekeken worden

Wordt er nu nog aan thuiswerk gedaan?

DELAET. “We werken in een drieploegensysteem. De medewerkers zitten één op de drie weken op kantoor. Mijn bekommernis was dat het team ook een team bleef. Deeltijds thuis werken kan een manier zijn om je work-lifeverhouding in evenwicht te houden, maar door de coronapandemie is de slinger in de andere richting doorgeslagen. We zoeken dan ook actief naar mogelijkheden om de teamdynamiek in gang te houden. Een mens moet geregeld emotioneel kunnen bijtanken.”

Hebt u plannen moeten bijsturen?

DELAET. “Uiteraard hebben we de ambitie hier en daar, tijdelijk, moeten bijstellen. Soms naar boven – de fiets werd populair – en soms naar beneden. Maar als mobiliteitsbedrijf houden we onze lijn aan. Een moeilijkheid is dat we nog niet weten wat de economische nasleep van deze pandemie zal meebrengen. Maar je mag ervan uitgaan dat er weer meer geteld zal worden en dat het traditionele vlootbeheer herbekeken zal worden. En dan zijn er uiteraard ook factoren die buiten onze macht liggen. Het fiscale kader zal erg belangrijk zijn. Worden deze omstandigheden gebruikt om bepaalde keuzes aan te moedigen, of om andere keuzes te bestraffen? Hoe dan ook willen we voor de lokale ondernemingen en hun personeel de referentie in mobiliteit blijven. Multimodaal, betaalbaar en goed voor mens en omgeving.”

Stefan Delaet

Is: CEO KBC Autolease en Fietslease

Vrije tijd: reizen, zeilen, skiën en wheels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content