EEN KRACHTIGE CARRIÈRE

Sinds de algemene vergadering van 19 mei is het officieel: de Belg Luc Vandevelde (48 j.) neemt in het najaar de leiding van de Franse distributiegroep Promodès, als voorzitter van het directiecomité. De huidige nummer één, Paul-Louis Halley, wiens familie 38% van de aandelen en 51% van de stemrechten in de groep bezit, heeft de door hemzelf vastgestelde limiet van 65 jaar bereikt en schuift door naar de conseil de surveillance.

Roland Vaxelaire, gedelegeerd bestuurder van GB, en Henri Mestdagh, topman bij de (vooral Waalse) supermarktketen SuperM/Champion, hebben voortaan dus een landgenoot als gesprekspartner op het hoogste niveau bij hun minderheidsaandeelhouder. Maar wel een die zijn kritiek niet spaart: enkele maanden geleden liet Vandevelde nog duidelijk verstaan dat Promodès niet tevreden was met de resultaten van GB.

Luc Vandevelde komt straks aan het hoofd te staan van een “multiformule”-distributiegroep (van kleine buurtwinkels over de supermarkten Champion tot de hypermarkten Continent) die sterk internationaal georiënteerd is. Want naast Frankrijk en België is Promodès ook actief in Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Turkije, Argentinië, Dubai, Indonesië en straks ook in Korea en China. Het voorbije boekjaar is een omzet van 129 miljard Franse frank (793 miljard Belgische frank) gehaald.

Aan zo’n topfunctie dacht de Limburger Vandevelde – afkomstig uit Halen – wellicht niet toen hij in 1971 met zijn diploma boekhouden op zak zijn eerste stappen zette bij Kraft in Brussel. Op zijn achtentwintigste werd hij financieel directeur bij het Spaanse filiaal, dat niet goed draaide. Drie jaar later had Vandevelde er orde op zaken gesteld en werd hij op het Europese hoofdkwartier van de Amerikaanse voedingsgroep in Lausanne eerst verantwoordelijke voor de planning, later vice-president voor de strategie en ontwikkeling van Kraft Europe. “Daar heb ik de smaak van overnames te pakken gekregen,” zegt Vandevelde.

In 1986 wordt hij administratief en financieel directeur van het grootste continentale filiaal, Duitsland, om twee jaar later te verhuizen naar de hoofdzetel in Chicago, als vice-president financiën en administratie van Kraft International. Hij kreeg er meteen te maken met het overnamebod van Philip Morris. “Ik zat in het team dat met hand en tand de onafhankelijkheid van Kraft verdedigde,” zegt hij. Wat niet belette dat hij, nadat de overname toch doorging, vice-president administratie werd van de agro-voedingsgigant Kraft-General Foods (KGF), met verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de groep. Zo was hij het die met Jacobs-Suchard onderhandelde over de overname van die Duits-Zwitserse groep (waartoe sinds 1987 ook Côte d’Or behoorde).

In 1990 werd Vandevelde topman van KGF Frankrijk, een belangrijk territorium waar in 1993 ook nog Italië aan werd toegevoegd. Via een gemeenschappelijke vriend leerde hij toen Promodès-topman Paul-Louis Halley kennen, die hem in ’95 als algemeen directeur naar zijn groep wist te halen. Vandevelde: “Ik was gecharmeerd door die grote industriebaron, én overtuigd van de toekomst van de grootdistributie.”

Weelicht ook daarom werd hij vorig jaar co-voorzitter van ECR Europe, het overlegforum waar producenten en distributeurs procedures voor efficiënt consumer response uitwerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content