‘Een kleine, fijne haven’

CONHEXA heeft zich incontournable gemaakt. © GF

Conhexa, gespecialiseerd in de opslag van verse en diepvriesproducten, was in de jaren negentig de eerste Vlaamse investeerder in de haven van het Franse Duinkerke. De holding doet er nu nog een schepje bovenop met een investering van 8 miljoen euro.

Ze noemt haar man de minister van Buitenlandse Zaken. “Ik zorg voor alle binnenlandse aangelegenheden”, knipoogtHilde Dejonghe als ze in de haven van Duinkerke de plaats aanwijst waar tegen begin volgend jaar een nieuwe opslagplaats voor diepvriesproducten moet komen. Goed voor 8 miljoen euro boven op de 25 miljoen euro die Conhexa in de jaren negentig al in Noord-Frankrijk investeerde. Voor de Limburger Luc Van Holzaet en zijn West-Vlaamse echtgenote is het Franse noorden al decennia lang hun zakelijke biotoop. “Een gevolg van de demarches die mijn vader André Dejonghe in de jaren zeventig deed net over de grens, in Steenvoorde”, zegt Dejonghe. “Hij begon er een opslagbedrijf onder de noemer Frigo A25. ”

“We zijn met ons bedrijf Dunfrost, gespecialiseerd in opslag van diepvriesproducten, van nul begonnen. De haven van Duinkerke contacteerde ons. We besloten vrij snel de uitdaging aan te gaan en een koelopslag te bouwen met een capaciteit van 20.000 kubieke meter. Nadien kwamen daar uitbreidingen bij, allemaal in diepvriesopslag. Jaren later begonnen we ook met Dunfresh, een bedrijf gespecialiseerd in de opslag van verse producten, groenten en fruit vooral uit Centraal-Amerika.”

Big business

Nu doet Dunfrost een nieuwe stap voorwaarts: een nieuw magazijn van 5000 vierkante meter, goed voor 14.000 paletten. Gekoelde aanloopkades, rollerbanen en een performant IT-systeem moeten de goederenstroom en -opslag optimaal doen verlopen. In het voorjaar van 2017 zou alles er staan.

Volgens Dunkerque Promotion is de haven in de eerste plaats een industriële haven. Er is een grote aanwezigheid van staal en chemie. “Toch zijn we erg blij hier”, zegt Luc Van Holzaet. “Een kleine haven kan best fijn zijn. De autoriteiten denken mee met alle stappen die een investeerder moet doen. Van administratieve plichtplegingen over het vinden van mensen tot het bekomen van vergunningen. De afstand van de kaden naar onze magazijnen is ook heel klein. Nu we meer en meer logistieke supplychaindiensten verlenen, zijn tijdwinst en efficiëntie van onschatbare waarde.

De vele opslagplaatsen in Duinkerke, goed voor 28.000 vierkante meter, verraden big business. “Wat eenvoudig en met beperkte volumes begon, is uitgegroeid tot een logistiek bedrijf met veel toegevoegde waarde. In de loop der jaren zijn we almaar meer diensten gaan aanbieden: kwaliteitscontrole, verpakking, herverpakking, etikettering, vervoer, je noemt het maar. Dunfresh heeft zich incontournable gemaakt bij bijvoorbeeld de machtigste fruitdynastieën op Guadeloupe en Martinique.”

Maar een sprookje kan snel omslaan in een nachtmerrie. Net toen ze tien jaar geleden hun business- en investeringsplan voor de verse producten goed en wel hadden uitgerold in Duinkerke, raasde de orkaan Dean door het Caraïbische gebied. De bananenteelt en de handel richting Europa lag tijdelijk lam. Daar sta je dan met je moderne pakhuizen. Hilde Dejonghe trekt er nu haar schouders bij op. “Ach, dat heeft ons alleen maar sterker gemaakt.”

Karel Cambien

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content