Een keerpunt voor Getronics BeLux
De nieuwe eigenaars van Getronics BeLux zijn op zoek naar hogere winstmarges. Vorige aandeelhouders hebben dat ook al geprobeerd. Aurelius investeert 10 miljoen euro in de ontwikkeling van clouddiensten.
Getronics BeLux-baas Jean-Claude Vandenbosch vertrok dit jaar opvallend snel van de traditionele nieuwjaarsdrink van KPN in de Solvay Bibliotheek in het Brusselse Leopoldpark. Twee weken later kondigde KPN aan dat het zijn Europese en Aziatische Getronics-bedrijven verkocht aan de Duitse investeringsgroep Aurelius. Daarmee was Jean-Claude Vandenbosch aan zijn derde aandeelhouder toe sinds hij in april 2004 aan het hoofd kwam van Getronics BeLux. “Normaal staat bij zo’n overname de CEO als eerste op de lijst om te vertrekken. Mais bon, voilà, they told me they loved me“, knipoogt Vandenbosch.
Getronics Belgium was volgens de Trends Top in 2011 het nummer tien onder de Belgische informaticabedrijven, met 128 miljoen euro aan bedrijfsopbrengsten en een bedrijfswinst van 4 miljoen. Er stonden 561 mensen direct op de loonlijst. Het Luxemburgse filiaal deed daar nog eens 3,6 miljoen omzet en 40 medewerkers bovenop, met een klein verlies.
Een gebouw als uitstalraam
Cisco BeLux-topman Pol Vanbiervliet kent de 61-jarige Jean-Claude Vandenbosch al van bij Burroughs in 1976. “Misschien de beste verkoper die ik ooit heb gezien”, noemt hij hem. Als Vandenbosch ons zelf rondleidt in zijn kantoren in de Kleetlaan in Diegem, bewijst hij dat daar geen woord van overdreven is. De kantoren zijn het uitstalraam van Getronics, de livedemonstratie van de New World of Work (spreek uit “n WOW”) die Getronics als een consultingpakket verkoopt, onder meer aan de uitgever Sanoma.
Het is een wereld van telewerken, zonder vaste werkplekken, met papierloze bureaus die leeg en kraaknet horen te zijn. Achter de New World of Work zitten de cablering, het werkplekbeheer en de hele portefeuille aan unified communications-infrastructuurdiensten die Getronics biedt (instant messaging, video-conferentie, conferentiegesprekken). Alle portables, iPads en iPhones connecteren naar de datacenters van Getronics in Nederland en Groot-Brittannië.
Getronics haalt 35 procent van zijn omzet bij financiële instellingen, 25 procent uit de industrie. “40 procent zit bij overheidsinstellingen, waaronder de Europese Commissie, het Europees Parlement en Eurocontrol. Daar hebben we langetermijncontracten. Jaar na jaar verfijnen we daar onze werking. Dat levert een gezonde marge op”, zegt Vandenbosch.
Dat zijn weliswaar niet de marges van 35 procent bedrijfskasstroom die hij kende uit zijn verleden als baas van de vastelijndivisie van Belgacom. “De beste dienstenbedrijven in de informatica- en communicatietechnologie halen 6 procent. Wij doen 5 procent.” Volgens Vandenbosch liggen de prijzen voor werkplekbeheer nu “tussen 30 en 80 euro per jaar, afhankelijk van het niveau van diensten, de antwoordtijden, vip- of non-vipdienst, enzovoort”. Hij verwacht nog een verdere daling als werknemers hun eigen privéapparatuur beginnen te gebruiken voor hun werk.
Ongeveer 200 miljoen euro aan contracten voert Getronics uit als onderdeel van tijdelijke verenigingen met HP of Atos. Een zesjarig managed print services-contract eind vorig jaar, in tandem met Systemat, was 94 miljoen euro waard.
Saneren en verkopen
De Nederlandse operator KPN nam het beursgenoteerde Getronics in 2007 over om dezelfde reden waarom Belgacom een jaar eerder Telindus had overgenomen, op zoek naar hogere toegevoegde waarde in een krimpende markt. Een recept voor een teleurstelling, meent Vandenbosch nu. “De marges die je met systeemintegratie haalt zijn vergeleken met de opbrengsten uit telecom zo klein dat de integrator van het management sowieso nooit de aandacht krijgt die hij nodig heeft.”
KPN behield de Nederlandse Getronics-activiteiten onder de naam KPN Corporate Market. Getronics International werd in twee delen verkocht. De Latijns-Amerikaanse activiteiten gingen naar een Amerikaanse investeringsgroep. Het Duitse Aurelius kocht alleen de activiteiten in Europa en de regio Azië-Stille Oceaan. KPN blijft daarin aandeelhouder voor 30 procent.
Met de overname in mei won Aurelius in één klap 450 miljoen omzet en 2800 personeelsleden. Bovendien kochten de Duitsers daarna ook het Spaanse Thales CIS en zijn Argentijnse dochter en ook nog het Spaanse Steria Iberica met zijn 900 medewerkers en 42 miljoen omzet. Voordien had Aurelius alleen de kleine Zwitserse Cisco-integrator Connectis in portefeuille.
Onder de Beierse oprichter en CEO Dirk Markus doet de holding uit München het dit jaar prima op de beurs. Haar 9800 werknemers en de groepsomzet van 1,5 miljard euro op jaarbasis zitten behalve in informatica ook in sectoren zoals fijnchemie, hotels, leermiddelen voor technisch-wetenschappelijk onderwijs, controlesystemen, Blaupunkt, een jachtenbouwer en het luxecruiseschip MS Deutschland.
Kopen, saneren en verkopen is het patroon. Er is niet bekendgemaakt hoeveel Aurelius voor zijn stuk van Getronics neertelde, maar het kan best een laag bedrag zijn geweest. Volgens de beursrapportering van KPN betaalden de overnemers van Getronics International slechts 8 miljoen euro meer dan wat de operator na zware waardeverminderingen nog als waarde in zijn boeken had.
Actieve aandeelhouder
“Aurelius werkt als een entrepreneur. Het is een actieve aandeelhouder. Dat is altijd beter dan een aandeelhouder die je wil verkopen, want die investeert niet meer. Een groot deel van onze business wordt gemeengoed, met druk op de prijzen als gevolg. Daarom investeert Aurelius in meerwaarde. Het steekt 10 miljoen euro in de ontwikkeling van cloudcomputingdiensten. We gaan meer samenwerken met de verschillende Getronics-maatschappijen. Aurelius wil van ons een echt alternatief maken voor de grote spelers, die zelf moeilijkheden kennen, zoals de dienstensector bij HP”, zegt Vandenbosch, die zijn bezoekers graag persoonlijk tot de voordeur begeleidt, waar hij dan een sigaretje kan roken.
Christian Schmehl, de nieuwe chief operating officer van Getronics BeLux, heeft tegenwoordig de sleutel van de toekomst in handen. In de Getronics-groep draagt de voormalige senior partner van KPMG Restructuring de titel van CTO, wat staat voor Chief Transformation Officer. Jean-Claude Vandenbosch blijft op zijn stoel, maar daaronder wordt het management hertekend. In april werd Manuel Sanchez tot directeur Managed Services gepromoveerd en vorige week raakte bekend dat commercieel directeur Patrick Christiaens is vervangen door Ronny De Goedt, de Dilbekenaar die voordien bij Colt Telecom Services het managed services portfolio uitbouwde.
Getronics Workplace Alliance
Aurelius wil vooral inzetten op werk voor grote multinationals. Zoveel zijn er niet in ons land, daarom rekenen de Duitsers voor die internationale contracten op de Getronics Workplace Alliance (GWA), een samenwerking tussen negen groepen met 35.500 werknemers die samen met een netwerk van partners een gestandaardiseerde dienst voor werkplekbeheer proberen te leveren in meer dan 90 landen. Alle leden waren ooit deel van het historische Getronics, dat mettertijd in stukken is verkocht. De Britse marktonderzoeker Ovum schat in een door de Getronics Workplace Alliance betaalde studie dat het samenwerkingsverband 7,4 miljoen items zoals portables of smartphones onder beheer heeft. Daarmee is het de derde grootste beheerder van werkplekactiva in de wereld, na HP en IBM. Maar Ovum maakt ook het onderscheid tussen de managed workplace (alles wat online kan worden gedaan aan monitoring en beveiliging, softwarebeheer en back-up) en de maintained workplace (de vervanging van kapotte toestellen en onderdelen).
Precies in dat laatste onderdeel voelt Getronics de concurrentie van spelers met goedkoper personeel. Vorig jaar besteedde Getronics Belgium al de break & fix-activiteiten (het vervangen van defecte schermen, klavieren, harde schijven) voor Dell-materiaal (behalve servers) uit aan ISS Office Support Services. “Hun mensen zijn daarvoor te duur en te hoog opgeleid”, zegt Wim Goddyn, verkoopdirecteur van ISS Office Support.
Dat soort fijnstelling is een permanente oefening bij Getronics, weet ook Vandenbosch. “Toen ik hier in 2004 aankwam waren wij ICT Services & Solu-tions. Ik heb het de kaderleden publiek gezegd: ready for everything, good at nothing. Geleidelijk hebben we de portfolio gestructureerd: van zeven oplossingen naar vijf, en dan naar drie. Met een mooie positionering in workspace management, die nu naar de cloud evolueert”, zegt Vandenbosch.
De hamvraag is nu wat Aurelius bij Getronics Belux met de afdeling workspace maintenance gaat doen. In zijn halfjaarverslag stipt Aurelius over zijn ICT-sector aan dat zijn “Europese markten, speciaal Duitsland en België, onder druk zijn gekomen”.
Vandenbosch, met typische spirit, gelooft niet in krimpen. “Met investeringen in nieuwe oplossingen zoals cloudcomputing, unified communications, managed printing en managed security services hopen we uit te groeien tot het nummer één. Dat zijn diensten met een hoge toegevoegde waarde.”
Staat hij morgen nog aan het hoofd van Getronics Belgium? “Het is de aandeelhouder die beslist”, zegt Vandenbosch. “Vandaag willen ze je, morgen kan dat veranderen. Of overmorgen.”
BRUNO LEIJNSE, FOTOGRAFIE JELLE VERMEERSCH
“Aurelius wil van ons een echt alternatief maken voor de grote spelers, die zelf moeilijkheden kennen” Jean-Claude Vandenbosch
“Aurelius is een actieve aandeelhouder. Dat is altijd beter dan een aandeelhouder die je wil verkopen, want die investeert niet meer” Jean-Claude Vandenbosch
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier