Eén job is niet genoeg

Sinds begin juni is Edwin Vandermeulen (44) als algemeen directeur aan de slag bij het Gentse Artwork Systems, de op Easdaq genoteerde specialist in software voor pre-press in de grafische industrie.

De drie founding fathers van het bedrijf, Peter en BartDenoo en Guido Vanderschueren, willen immers op korte termijn hun operationele verantwoordelijkheden in het bedrijf overdragen om zich meer op het niveau van de raad van bestuur te gaan bezighouden met strategische planning en business development. Edwin Vandermeulen: “Mijn belangrijkste uitdaging is om in een relatief jonge en snelgroeiende onderneming als Artwork Systems een evenwicht te brengen tussen de informele cultuur die er altijd heeft geheerst en de nood aan coördinatie en structuur die onstaat door het groter worden – het bedrijf draait vandaag met zo’n 130 medewerkers een omzet van 1,3 miljard frank.”

Vandermeulen studeerde in 1980 af aan de Sociale Hogeschool in Gent. Maar buiten die opleiding was hij erg geboeid door de personal computer die rond die periode zijn intrede deed. Hij begon zijn loopbaan dan ook bij het softwarehuis Fiducom. Toen dat door Ernst & Young werd overgenomen, werd hij binnen dat kantoor consultant in IT-materies, om enkele jaren later te evolueren tot meer strategisch en organisatorisch georiënteerd managementadviseur. “Een van mijn klanten overhaalde mij in 1990 om over te stappen: zo belandde ik als manager voor logistiek en informatie bij Optronic Instruments and Products (OIP) in Oudenaarde, een dochter van het Nederlandse Delft Instruments, actief in kapitaalgoederen voor defensie en ruimtevaart.” In 1991 werd hij directeur van Delft Sensor Systems, de business unit waaronder zowel OIP als het Nederlandse Electro-Optics thuishoorden. Vijf jaar later stapte hij – nog steeds binnen de groep Delft Instruments – van die cyclische en op lange termijn werkende business naar een domein met een veel snellere cyclus – dat van de medische uitrustingsgoederen – als managing director van Nucletron BV. “In 1999 ontstond er echter onenigheid over het te voeren beleid, en zag ik mijn carrièrekansen beknot worden, wat mij deed opteren voor een sabbatperiode.” Niet om stil te zitten, want enkele maanden later richtte hij samen met zijn broer de BVBA Winvid op, projectmakelaar voor het realiseren en exploiteren van windenergieparken. “We hebben momenteel vijf projecten in de pijplijn, in binnen- en buitenland.” Ook nu hij sinds deze maand bij Artwork Systems zit, blijft hij bij Winvid actief, al is de werklading uiteraard wel aangepast. “Winvid is vanuit bedrijfseconomische overwegingen opgezet, maar je mag het wel beschouwen als een uiting van mijn bezorgdheid om het milieu. Ik ben bijvoorbeeld ook lid – maar geen warrior – van Greenpeace.” Naast die maatschappelijke bekommernis staan in de vrije tijd zijn echtgenote en twee dochtertjes voorop. Sporadisch laat hij zich ook nog in met z’n oude liefde: karate.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content