Een jaar wachten op een telefoontje

Dat internetdiensten evident zijn geworden, betekent nog niet dat ze gemakkelijk te verkopen zijn. Maar Philip Wittmann geeft niet op.

“Sommigen zijn zelfstandige uit noodzaak, anderen om meer te verdienen, en een derde groep houdt van de vrijheid,” zegt Philip Wittmann (39), stichter van databeveiligingsbedrijf BlueBackUp uit Zaventem en zoon van Brusselse juweliers. En het is maar goed dat hij het voor de vrijheid doet, want ook in 2003 bleef het knokken.

BlueBackUp slaat uw computerdata veilig op bij telehotel Interxion, waar de firma ook is gevestigd. Dat proces loopt on line, op basis van vaste contracten.

Een jaar geleden viel de beslissing om de echt kleine klanten aan concurrenten als Backup24 en Adhersis over te laten. “Van vijf tot 1000 werknemers, dat is onze doelgroep,” zegt Wittmann, een econoom en accountant die zijn carrière begon bij Price Waterhouse en ooit nog in de ‘mergers & acquisitions’-poot van Tyco International ( ADT) werkte. Nog steeds met amper vier mensen bedient hij nu een 150-tal klanten. Ubizen, Brother en Pharma Santé – een Luikse keten van 55 apotheken – zijn referenties. Een belangrijke opsteker is een recent contract met AMP, dat in 4000 krantenwinkels pc’s wil plaatsen om het voorraadbeheer te verfijnen. BlueBackUp gaat nu ook de software zelf, die het onder licentie heeft van het Amerikaanse Evault, verkopen aan grotere klanten, zodat ze hun back-ups naar schijven op hun eigen systemen kunnen doen. Een instapinstallatie kost 36.000 euro, zonder hardware.

Vorig jaar ging veel tijd op aan het bezoeken van kleine dealers, die vooral aandachtig luisterden. “Een frustrerende tijd, maar nu blijkt dat ze onze documentatie hebben bijgehouden. Sommigen bellen ons nu op,” zegt Wittmann, die voor de rest nauwe contacten probeert te onderhouden met de kamers van koophandel en in het algemeen een aanwezigheidspolitiek voert.

In januari stopten de stichters en financier E-Merge ( Grégory Hédo en Laurent Drion) nog eens 60.000 euro in het BlueBackUp-bedrijf, nadat het overgedragen verlies tot 176.000 euro was opgelopen, op 300.050 euro kapitaal. “Het klopt dat we ook in 2003 nog verlies zullen lijden, ongeveer 100.000 euro,” zegt Wittmann, die de dagen aftelt tot december, wanneer voor het eerst een positieve kasstroom zal worden genoteerd. “In 2004 moeten we winstgevend zijn, als we de afschrijvingen buiten beschouwing laten.”

BlueBackUp rekent voor volgend jaar op een omzetstijging van 40 % à 50 % tot 450.000 à 600.000 euro. “We bieden onze klanten serieuze besparingen,” zegt hij, verwijzend naar de 55 installaties van Pharma Santé die vanaf één punt worden beheerd. “95 % van de bedrijven maakt nog altijd back-ups op tape, hoewel ze klagen over de kwaliteit en het omslachtige beheer,” zegt Wittmann. Ironisch genoeg stopt zijn technische man, bestuurder Erik Geldermans, zelf nog 40 % van zijn tijd in het superviseren van de back-ups van de gegevens – op tape – die bij BlueBlackup worden beveiligd. Wittman ( lacht): “Dat is precies de last die we van onze klanten overnemen. Daarvoor worden we geauditeerd.”

B.L.

“Vorig jaar was frustrerend: potentiële klanten luisterden niet meer. Nu bellen ze ons op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content