Een groeibedrijf?

Elia wordt door beleggers vaak beschouwd als een ‘lethargisch’ bedrijf dat zelden of nooit verrassend uit de hoek komt. Tot vandaag, want de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet zou zowaar in omvang kunnen verdubbelen!

De resultaten van Elia zijn zeer voorspelbaar, aangezien ze afhankelijk zijn van de vaste tarieven die in het kader van meerjarenplannen (het huidige reglementaire kader heeft betrekking op de periode 2008 tot 2011) worden goedgekeurd door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG).

De beleggers kunnen op hun beurt profiteren van een aantrekkelijk dividend. Voor het boekjaar 2008 heeft Elia 1,37 euro bruto (of 1,0275 euro netto) per aandeel uitgekeerd aan zijn aandeelhouders, wat overeenkomt met een brutorendement van bijna 5 %.

Kapitaalverhoging

De situatie zou echter kunnen veranderen, aangezien Elia overweegt om een controlerende participatie te verwerven in het Duitse hoogspanningsnet van de Zweedse groep Vattenfall. Dat netwerk omvat 9700 kilometer elektriciteitslijnen in het voormalige Oost-Duitsland, wat meer is dan de 8400 kilometer die momenteel door Elia worden uitgebaat.

Met de overname zou uiteraard een stevig prijskaartje gemoeid zijn. Volgens geruchten zouden Elia en Commerzbank (naar verluidt de financiële partner van Elia) bereid zijn een bod van 800 miljoen euro op tafel te leggen. Vattenfall, dat eerder een bod van 515 miljoen euro van een financieel consortium afwees, zou geneigd zijn om het voorstel van Elia te aanvaarden. Elia is overigens niet de enige in deze markt die op overnamepad is: Tennet heeft 1,1 miljard euro geboden om het Duitse net van E.ON, dat 11.000 kilometer lang is, over te nemen.

Aangezien de Belgische groep een meerderheidsbelang wil, zal ze dus meer dan 400 miljoen euro moeten ophoesten. Een som die Elia niet intern kan financieren, omdat het meer dan 85 % van zijn beschikbare winst uitkeert. De groep zou daarom overwegen om via een kapitaalverhoging fondsen op te halen. GDF Suez, dat zijn participatie van 24,35 % in Fluxys en Elia in de etalage heeft gezet, zou kunnen profiteren van de transactie om die participatie (momenteel geraamd op 320 miljoen euro) aan beleggers te verkopen. Gezien haar ongunstige financiële situatie lijkt de holding Publi-T immers niet in staat om haar voorkooprecht uit te oefenen, in tegenstelling tot Publigas voor Fluxys.

Besparingen

De transactie zou Elia dus in staat stellen om te groeien, maar zou ook een verwateringseffect met zich meebrengen. Hoewel de potentiële synergieën beperkt blijven, zou de eventuele overname volgens ons wel winstgevend kunnen zijn voor Elia. De groep zou zich als een echte Europese speler kunnen profileren dankzij haar internationale aanwezigheid en niet alleen meer vanwege haar strategische positionering. Elia zou ook in staat zijn om de rentabiliteit van het Duitse net te verbeteren. Als gevolg van het reglementaire kader vastgelegd door de CREG heeft de Belgische netbeheerder zich namelijk ontpopt als een echte specialist op het gebied van kostenbeheersing. Dat kader voorziet dat als Elia erin slaagt om meer dan 25 miljoen euro te besparen in de periode 2008-2011, de bijkomende besparingen ten voordele van het bedrijf zijn.

Onder een koers van 28 euro noteert het aandeel met een korting tegenover zijn boekwaarde. Dat is zeer interessant als we weten dat de overname van het Duitse net voor een nieuw winstpotentieel kan zorgen en dat aandeelhouders kunnen rekenen op een hoog gewaarborgd rendement. De gereguleerde nettowinst van Elia, die dient als basis voor de uitkering van het dividend, is afhankelijk (behalve van de kostenbesparingen) van het OLO-tarief (de schuld van de Belgische staat) vermeerderd met een premie. Wij raden u daarom aan om te profiteren van de huidige koersen om een positie in te nemen. (C)

Door Cédric Boitte

De overname van het Duitse net kan voor nieuw winstpotentieel zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content