Een goed slot tegen de digitale dief

Dimitri Dewever medewerker Trends

Het bedrijfsleven staat tegenwoordig van a tot z online. Het is daarom belangrijker dan ooit al die gegevens optimaal te beveiligen tegen computercriminelen.

Wie zijn huis of kantoor verlaat met open vensters en achterdeur, geeft inbrekers vrij spel. Wie nonchalant omspringt met wachtwoorden, is een gemakkelijke prooi voor hackers. Toch vraagt het weinig inspanningen om zich te wapenen tegen de gevaren van de onlinesnelweg. Een goed wachtwoord is het eerste belangrijke verdedigingsmiddel.

1. Gebruik geen eenvoudig wachtwoord. Ze mogen dan makkelijk te onthouden zijn, wachtwoorden in de stijl van ‘123456’, ‘abcdef’ of ‘azerty’ zijn allesbehalve veilig. Zowat elke hacker zal die proberen om toegang te verkrijgen tot uw accounts en gegevens.

2. Hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. De kans dat een wachtwoord met zes kleine letters gevonden wordt, bedraagt 1 op 308 miljoen. Met een hoofdletter, een cijfer en een symbool stijgen die kansen naar 1 op 56 miljard.

3. Langer is veiliger. Niet alle websites, onlinenetwerken en loginsystemen ondersteunen wachtwoorden die langer zijn zes tekens, maar probeer overal toch maar langere wachtwoorden uit. Acht tekens zijn veiliger dan zes, tien tekens zijn veiliger dan acht.

4. Dubbele verificatie. Gebruikt u Gmail, Paypal, Facebook of Apple, dan kunt u uw account beveiligen met een dubbele verificatie, om te vermijden dat uw e-mailaccount wordt gekraakt en in uw naam spam wordt verstuurd naar uw contacten. Die activeert u op de beveiligingspagina van uw accountinstellingen. Als u inlogt, ontvangt u een sms met een inlogcode op uw telefoon.

5. Wissel af. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites en diensten. Hackers hebben anders meteen overal toegang toe als ze toch uw wachtwoord bemachtigen.

6. Ezelsbruggetje. Ziet u door al die wachtwoorden het bos niet meer? Geef uzelf dan een geheugensteuntje door varianten van hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Kies bijvoorbeeld Biz1 als basis en voeg er een prefix van twee tekens voor. GmBiz1 wordt de login van uw Gmail, FbBiz1 die van uw Facebook.

7. Wachtwoordkluis. Een andere oplossing om uw wachtwoorden te onthouden, is een zogenoemde wachtwoordkluis. Dat is een beveiligd platform dat al uw gegevens bewaart. U kunt daar gaan spieken als u een wachtwoord vergeten bent. 1Password, Kee-Pass, Dashlane, LastPass zijn een aantal wachtwoordmanagers.

8. Log uit. Bent u klaar met uw onlineactiviteiten? Sluit dan niet alleen de webpagina of de dienst af, maar log ook uit. Die simpele maar gouden regel is dubbel zo hard van toepassing als u op de computer van iemand anders of op een openbaar wifi-netwerk surft.

9. Gebruik beveiligingssoftware. Keyloggers en malware kunnen alles wat u op een klavier typt, registreren en doorsturen naar een hacker, die zo aan uw wachtwoorden en kostbare gegevens geraakt. Houd daarom altijd al uw software actueel, en zeker die van uw antivirus- en firewallbeveiliging.

10. Blijf bij de pinken. Bewaar uw wachtwoorden nooit in uw webbrowser, in een mailtje en hang ze zeker niet naast uw bureau op een kleefbriefje. Als u ze dan toch op uw computer wilt bewaren, plak ze dan in een met een wachtwoord beveiligd document. Dat u beter niet ‘wachtwoorden’ noemt, maar cryptisch omschrijft.

Dimitri Dewever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content