EEN GEZONDE APPEL
Wasserij Sneeuwwitje is een halve eeuw jong. Tijd dus om de meest milieuvriendelijke droogkuis van het land te worden.
Met gloednieuwe machines kosten besparen, en daarvoor bovendien met subsidies beloond worden. Die klus klaart de nv Sneeuwwitje-Varteks, het droogkuisbedrijf dat vooral in het Waasland sterk ingeplant is.
Als eerste in België maakt Sneeuwwitje gebruik van machines die reinigen op basis van koolwaterstof. De machines van de hand van het Italiaanse Renzacci worden door het bedrijf uit Sint-Niklaas bovendien gecommercialiseerd. “Tot voor kort reinigden we enkel met perchloorethyleen, dat echter geurhinder veroorzaakt en giftig is,” motiveert zaakvoerder Hedwig Van Raemdonck. Buurtbewoners langs de hoofdzetel van het bedrijf aan de Paddeschootdreef zullen er niet om rouwen. Begin jaren negentig namen de spanningen door de milieuhinder scherpe vormen aan.
Koolwaterstof is een natuurlijk product, geeft een frisse geur en is gezond voor mens én kledij. “De methode werkt met een gesloten circuit, maakt slechts gering gebruik van reinigingsversterkers en levert weinig afvalresidu. Door het kleine badvolume wordt bovendien op energie bespaard,” legt Van Raemdonck uit. Ook Aminal (Administratie Milieu, Natuur en Landinrichting) gaf groen licht voor het gebruik van de nieuwe machines. In Duitsland werkt overigens al een derde van het machinepark met koolwaterstof.
De machines op basis van koolwaterstof onderstrepen dat de nv Sneeuwwitje-Varteks een neus heeft voor nieuwigheden. Het 100%-familiebedrijf werd in 1948 opgericht en kent nog steeds een sterk regionaal gerichte inplanting in het Waasland. Een net van achttien winkels levert er wasserij- en droogkuisdiensten. Maar ook in de hoofdzetel in de Paddeschootdreef sleutelen de werknemers aan specifieke reinigingen. Het bedrijf is onder meer gespecialiseerd in de reiniging van leder- en daimkledij; ook het volledig hernieuwen van lederen salons is één van de troeven van Sneeuwwitje. In de afdeling Flame Guard worden diverse materialen brandwerend en/of brandvertragend gemaakt. De 95 werknemers zorgden op die manier voor een omzet van 100 miljoen in 1997.
Toch wordt geprobeerd het arbeidsintensieve procédé te automatiseren. Met de gloednieuwe “drie-in-één-persmachine” bijvoorbeeld kan één werknemer tot 55 hemden per uur afwerken. Het zorgt voor een rendabel atelier, dat op rekening van particulieren kledij strijkt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier