EEN GEHAAIDE MONOPOLY-SPELER
“Hij is intelligent en heeft een heel eigen visie.” De Limburgse dokter Jules Hayen mag rekenen op heel wat respect van de professionelen uit de Antwerpse vastgoedsector. …
“Hij is intelligent en heeft een heel eigen visie.” De Limburgse dokter Jules Hayen mag rekenen op heel wat respect van de professionelen uit de Antwerpse vastgoedsector. Niet verwonderlijk als je zijn patrimonium onder de loupe neemt. In Antwerpen heeft hij naast de panden op de Meir ook een eigendom in de Leysstraat (de verbinding tussen de Meir en de Frankrijklei), is hij eigenaar van de winkels onder het Hortacomplex en heeft hij ook een groot aantal winkelpanden in de chique Schuttershofstraat. In Brussel is de dokter aanwezig op de Waterloolaan. En ook in het buitenland kennen ze hem: onder meer in topstraten in Londen heeft de anglofiel Jules Hayen zijn ‘huisjes’.
Die uitdrukkelijke aanwezigheid in de topwinkelstraten geeft hem een zekere machtspositie. “Het is zoals in het Monopoly-spel,” merkt een waarnemer op. “De grote merken moeten wel langs hem passeren.” Ook privé houdt dokter Hayen van het betere vastgoed. In de weekends vertoeft hij op zijn landgoed in Hasselt, in de week betrekt hij een van de mooiere panden op de Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen.
Voor dokter Hayen is winkelvastgoed een hobby. Eén medewerker heeft hij, voor de inning van de huren. Maar dat geeft hem ook een voorsprong op de professionelen: als er een opportuniteit is, kan hij snel handelen. Institutionele investeerders moeten een hele reeks advies- en beslissingsorganen passeren.
Maar snel handelen lukt alleen als je ook het geld hebt om snel te handelen. “Hij is schatrijk,” horen we in dokterskringen, een beroepsgroep die toch wat gewoon is. Waar haalt de dokter dat geld vandaan? “Hij is rijk getrouwd ( nvdr – met Daniëlle Fryns, familie van de Hasseltse jeneverstokers), hij is nog steeds een succesvol plastisch chirurg met een internationaal cliënteel en _ vooral _ hij heeft met dat aanvangskapitaal de ene schitterende vastgoedzet na de andere gedaan,” antwoordt een zakenrelatie.
Hayens eerste verdienste was de metamorfose van de Schuttershofstraat, een straat voor het luxesegment. Hij kocht er een aantal panden en haalde enkele luxemerken naar de straat. De andere luxemerken volgden. De Schuttershofstraat is voor Hayen echter slechts een kleine schakel in een veel groter geheel dat hij voor ogen heeft: het bestaande commerciële circuit Meir-Schuttershofstraat-Huidevettersstraat verbinden met de Nationale Straat. De dokter is niet tuk op media-aandacht, maar zijn nieuwe plan wil hij wel even toelichten: “De bedoeling is via de Oudaan een verbinding te maken met de Kammenstraat, de meest trendy straat van Antwerpen, die dan weer leidt naar de Nationale Straat. In die omgeving zitten de grote Belgische ontwerpers en komt ook het Modehuis. Op de Oudaan moeten de internationale ontwerpers komen.” Dat de Kammenstraat een heel ander publiek aantrekt, vindt de dokter geen probleem. Het gaat hem erom dat er een aangename verbinding komt. Ook het leegstaande winkelcomplex op de Oudaan baart Hayen geen zorgen. “Dat lost zichzelf wel op.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier