EEN FAX BEREIKT DE HAVEN

De fax is onderschat in België. Daarom opent de Belgisch-Amerikaanse telecomoperator IDX zijn aanval op de Antwerpse havenregio.

Wie dacht dat die goeie ouwe fax in een wereld van e-mail en elektronische communicatie dezelfde weg zou opgaan als de telex, is verkeerd. Althans volgens Rudy Mattheus (37 j.) en Patrick Blondé (46 j.). Ze zwaaien met cijfers. “Het internationale faxverkeer groeit jaarlijks met 20%. In 1996 bedroeg het totale volume aan faxverkeer vanuit België naar het buitenland welgeteld 1289 miljoen minuten. Vorig jaar liep dit aantal al op tot 1439 miljoen minuten – een stijging met 12%,” en in één adem maakt Rudy Mattheus hiermee het groeipotentieel in België duidelijk.

Daarom willen beiden met het piepjonge IDX België, dochter van het Amerikaanse databedrijf International Data eXpress, dit land inpalmen met een internationaal faxsysteem met toegevoegde waarde. De Antwerpse havenregio is één van hun speerpunten. “Het kloppende hart van economisch Vlaanderen,” aldus Patrick Blondé, die in een vorig leven directeur-generaal was van de groepering voor Havenbelangen in Antwerpen ( Assiport). Hij hield vorige maand de firma IDX-TTT (Trade, Travel en Transport) boven de doopvont.

“Vroeger renden koeriers en loopjongens zigzag tussen de verschillende havenbedrijven om de ladingen en vrachten te bevestigen of om interne douaneformaliteiten af te handelen. Nu is er de fax,” legt Blondé uit. “Akkoord, er is ook e-mail en er zijn andere instrumenten zoals EDI ( Electronic Data Interchange) maar volgens mij zijn faxberichten beter geschikt, ze zijn tastbaar en vallen meer op dan elektronische communicatie. Het aantal faxtoestellen is ook nog steeds wijder verspreid dan e-mail- of EDI-aansluitingen.”

IDX wil zijn klanten kostenbeheersing (andere tarieven), comfort (24 uur op 24), veiligheid (encryptie) en een optimale berichtenaflevering (door extern beheer) aanbieden voor alle faxverkeer. “We geven de mogelijkheid aan bedrijven om te outsourcen. Zij faxen, wij zorgen voor de rest: fax and forget,” aldus Mattheus, voorzitter van IDX België. Het bedrijf maakt hiervoor gebruik van de internationale netwerkinfrastructuur van IDX International, een multinational met nu al meer dan twintig vestigingen in zeventien verschillende landen en hoofdkwartier in Fairfax (de naam is toeval?), Washington.

Vorig jaar haalde IDX de krantenkoppen door de overeenkomst die het bedrijf hier tekende met WorldCom, een andere Amerikaanse operator die in België een voorlopige vergunning kreeg voor spraaktelefonie. IDX biedt nu faxdiensten aan via het verkoopkanaal van WorldCom, wat zijn telecomgamma vollediger maakt, en in ruil stelt IDX zijn faxnetwerk open voor WorldCom.

“We verwachten dat Antwerpen op korte termijn zo’n 30 à 40% van onze Belgische omzet zal vertegenwoordigen. Maar de haven is niet onze enige focus,” meldt Patrick Blondé. “De cijfers spreken voor zich,” vult Ruddy Mattheus aan. “Een studie van het marktonderzoeksbureau IDC toont aan dat het faxverkeer zo’n 60 à 70% van alle internationale telefoonverkeer tussen Europa en Azië uitmaakt. Het belang van dit medium wordt onderschat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content