Een duwtje voor hr-technologie

JORIS PEUMANS "Veel wervings- en uitzend- bedrijven zijn angstaanjagend klassiek bezig." © Kris Van Exel

Met zijn investeringsfonds GeneHRations wil Joris Peumans een belangrijke rol spelen in hr-technologie. Dat gebeurt op een moment dat de sector volop de digitale omslag maakt en nieuwe vormen van aanwervingstechnologie verankerd raken.

Een bedrijf dat vacatures en cv’s automatisch matcht, een onderneming gespecialiseerd in e-assessments, een hr-specialist die software ontwikkelt om bedrijven te helpen met zelfsturende teams,… Het zijn enkele van de groeibedrijven die onder GeneHRations terechtkomen, een investeringsfonds dat Joris Peumans heeft opgericht en aanstuurt. Hij is vooral bekend als een van de twee toplui van de Limburgse uitzend- en hr-groep ASAP, samen met zijn broer Ruben Peumans. Onlangs verkocht Joris Peumans zijn aandelen aan zijn broer. “Dat is niet zomaar in een opwelling gebeurd”, zegt Joris Peumans. “Twee jaar geleden wou ik dat we ons meer op de groeisector van hr-technologie zouden richten. Mijn broer geloofde eerder in de klassieke uitzend- en hr-business en werkte aan een internationalisering. Ik koos er daarom voor te vertrekken.”

Ik heb niet de ambitie een portefeuille van investeringen op te bouwen om er dan na drie of zeven jaar uit te stappen om te cashen

Hoeveel Joris Peumans kreeg voor de verkoop van zijn participatie is niet bekend, maar naar eigen zeggen heeft hij de financiële slagkracht om verder te gaan. Hij richtte GeneHRations op, een kapitaalinvesteringsfonds dat de ambitie heeft de komende jaren 25 miljoen euro in start-ups en groeibedrijven in hr-technologie te investeren. “Maar het houdt niet op bij het geld”, zegt Peumans. “GeneHRations wil ook de volgende stappen in het groeitraject van de bedrijven ondersteunen. Daarmee onderscheidt het zich van de traditionele durfkapitalisten en andere investeerders. Ik heb niet de ambitie een portefeuille van investeringen op te bouwen om er dan na drie of zeven jaar uit te stappen om te cashen. Ik bekijk het op de lange termijn. Ik wil een ecosysteem uitbouwen en de ondernemingen laten samenwerken.”

Career owners

Peumans wil de hr-techbedrijven in contact brengen met de hr-afdelingen van bedrijven. “De werkzoekende, de kandidaat, een uitzendkracht, een poetsmedewerker, een gedetacheerde medewerker: dat zijn allemaal career owners die meer dan vroeger zelfbewust op de arbeidsmarkt aanwezig zijn en voor hun loopbaan het heft in eigen handen nemen. Ze hebben veel meer technologische omkadering nodig en dat beseffen de personeelsafdelingen van bedrijven. De digitalisering en nieuwe technologische ontwikkelingen in human resources zitten nog maar in een beginfase. Daar ligt een kans voor ons, want veel wervings- en uitzendbedrijven zijn angstaanjagend klassiek bezig.” De uitvalsbasis van GeneHRations is de Corda Campus in Hasselt, waar zich vroeger een belangrijke Philips-vestiging bevond. Daar wil Peumans HR Tech Valley uitbouwen.

Al kijkt hij verder dan Limburg. GeneHRations bestaat uit zes ondernemingen – Actonomy, HR Tech Valley, Facelytix, HR Technologies, Thalento en Prato – en twee nieuwe participaties. Die bevinden zich over heel Vlaanderen. Het zijn ondernemingen in de niche van de digitale aanwervingstechnologie en hr-diensten. Een aantal daarvan kon aanvankelijk groeien in de slipstream van de uitzendgroep ASAP om daarna op eigen benen te staan. Nu groeien ze voort onder de koepel van GeneHRations.

Prato is gespecialiseerd in automatiseringsoplossingen (personeel- en loonadministratie) voor de flexbusiness, zoals uitzend- en dienstenchequebedrijven. Thalento verzorgt onder meer e-assessments. In 2015 nam Prato een participatie in Thalento over van LRM. De investeringsmaatschappij was voorheen ook in ASAP en Prato actief. HR Technologies biedt vanuit Hasselt en Gent hr-oplossingen rond aanwerving, opleiding en interne mobiliteit aan. Ook de start-up Facelytix is in Hasselt gevestigd. Het gebruikt gezichtsherkenning voor persoonlijkheidsprofielen van kandidaten. “Er waren al participaties tussen die start-ups en met de link naar ASAP vertrok ik niet met een wit blad”, zegt Peumans. “Het is de bedoeling dat GeneHRations uitgroeit tot een platform voor een brede groep van hr-techbedrijven.”

Beter dan geheugen

Een bedrijfje dat niet direct met Limburg is verbonden, is Actonomy uit Zwijnaarde. Het matcht automatisch vacatures met cv’s van kandidaten. “Onderzoek toont aan dat de uitzendconsulenten in een kantorennetwerk tot in de helft van de gevallen matchen op basis van geheugen”, weet Peumans. “Ze vertrekken op basis van een kandidaat die ze onlangs hebben gezien. Met als gevolg dat interessante koppelingen tussen banen en kandidaten vaak worden gemist. Met de technologie van Actonomy kom je tot veel betere resultaten.”

Een andere participatie in het Gentse is Human Reef. Dat bedrijf bood aanvankelijk consultancy en trainingen aan, maar richt zich nu op hr-software. Het ontwikkelde een applicatie die organisaties de mogelijkheid biedt hun bedrijfsstrategie te vertalen naar elk team en elk individu in het bedrijf. Daarmee wil het inspelen op de trend van zelfsturende teams.

GeneHRations wil met de diensten die de hr-techbedrijven aanbieden zo veel mogelijk internationaal gaan. “Nederland is de eerste focus”, zegt Peumans. “Al zijn bedrijven als Actonomy internationaal actief. 70 procent van de business is internationaal. De e-assessments van Thalento worden al in dertig landen aangeboden.”

Dienstencheques

De recentste participatie van GeneHRations – bekendgemaakt half mei – is de dienstencheque-afdeling ASAP DC van de hr-groep ASAP, die broer Ruben Peumans nog aanstuurt. Ruben Peumans beschouwde de dienstenchequeafdeling niet meer als een kernactiviteit van de groep. “GeneHRations heeft als taak de processen in de dienstenchequetak te digitaliseren en te automatiseren”, zegt Joris Peumans. “Dat kan leiden tot een betere rendabiliteit in een niche met beperkte marges.” GeneHRations verkoopt de helft van het bedrijf door aan het dienstenchequebedrijf Blink, een tak van de Limburgse hr-groep Umani. Het dagelijkse beheer van het dienstenchequebedrijf (goed voor 1000 huishoudhulpen) geeft Joris Peumans uit handen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content