Een ‘dream team’?
De Europeanen hebben bedenkingen bij hun team voor de Ryder Cup.
Het selectiesysteem zorgde er alvast voor dat de Schotse kapitein Sam Torrance straks voor zijn Ryder Cup geen beroep kan doen op monumenten als Jose Maria Olazabal, die voor het eerst sinds 1985 niet werd geselecteerd. Ook Ian Woosnam verdiende een plaatsje in het tornooi, maar de blunder van zijn caddie tijdens de British Open bezorgde hem twee strafpunten, die hem uit de toptien hielden. En dan is er Miguel Angel Jimenez, één van de beste Europeanen, twee jaar geleden in Boston: niet geselecteerd, want pas twaalfde.
Torrance moest uiteindelijk de volgende spelers selecteren: Thomas Björn (Denemarken), Darren Clarke (Noord-Ierland), Nicolas Fasth (Zweden), Pierre Fulke (Zweden), Padraig Harrington (Ierland), Bernhard Langer (Duitsland), Paul McGinley (Ierland), Colin Montgomerie (Schotland), Phillip Price (Wales) en Lee Westwood (Engeland). Zelf koos hij nog de Zweed Jesper Parnevik en de Spanjaard Sergio Garcia.
“Het systeem is verkeerd als je verplicht bent een speler als Sergio, zevende in de wereld, met een wildcard te selecteren,” vindt Nick Faldo. Veel Europeanen spelen vooral in de VS en staan dus niet in het specifieke klassement voor de Ryder Cup, dat rekening houdt met de prestaties van de Europese spelers in Europa en de Amerikaanse spelers in Amerika. “We zouden onze spelers moeten kunnen kiezen uit de toptwaalf van de wereld,” vindt Langer, de enige Europeaan die ondanks een stevig programma in de Amerikaanse Tour werd geselecteerd. “Het huidige systeem bevoordeelt spelers die veel tornooien in Europa spelen.” De Amerikanen hebben ondertussen geen medelijden: ze herinneren eraan dat hun tegenstanders vijf van de jongste acht edities wonnen.
Twee jaar geleden was het team van de Engelse kapitein Mark James te sterk voor de Amerikanen, tot drie van zijn zeven debutanten de laatste dag van het tornooi door de knieën gingen. Kortom, het huidige selectiesysteem is zeker niet in het voordeel van de Europeanen. Die spelen overigens liever langs de andere kant van de oceaan, omdat ze er meer kunnen verdienen. Toen John Daly onlangs de BMW Open won, stak hij 12 miljoen frank op zak. Dat is ongeveer wat de derde in een Amerikaans tornooi opstrijkt.”
John Baete
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier