Een crisisparaplu boven het hoofd van Option

Option spartelt. Vers geld is noodzakelijk voor het zelfstandig overleven van het technologiebedrijf. Er kan veel gezegd worden over de manager Jan Callewaert, maar niet dat hij geen overlever en vechter is. Als de kapitaaloperatie slaagt, dan mag hij alvast een dankbriefje sturen naar de investeringsmaatschappijen Gimv en LRM. Hun morele en financiële steunbetuigingen zorgden voor de noodzakelijke geloofwaardigheid. Critici zien in de hulplijn van de lefgeldverschaffers de hand van politici. De reddingsactie zou te weinig bedrijfseconomisch geïnspireerd zijn.

Gimv, LRM en ook de overheidsmaatschappij Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) spelen in de economische crisis een belangrijke rol. En ze dansen daarbij op een slappe koord. Als investeringsmaatschappijen moeten zij rendement vooropzetten bij het nemen van beslissingen. Maar met belastinggeld in hun handen en politici in hun raden van bestuur, hebben ze ook een grotere maatschappelijke verantwoordelijkheid te torsen dan andere collega’s. Bewegen ze niet als bedrijven over de kop dreigen te gaan, dan wordt de vraag gesteld of ze hun maatschappelijke rol wel vervullen. Zoals dat het geval was toen de Vlaamse technologieparel Metris in Japanse handen verdween. Tonen ze wél hun investeringsbereidheid, zoals nu in het geval van Option, dan wordt de vraag gesteld of dit wel goed besteed geld is. Zo is het natuurlijk nooit goed. Investeren is altijd een afwegen van de leefbaarheid van het businessplan, van de professionaliteit van het management en de raad van bestuur en van de evolutie in een sector. In economisch moeilijke tijden komt daar ook nog een soort van overbruggingskredietverschaffing bij kijken. Bedrijven met een goed businessplan en een correcte strategie even een paraplu boven het hoofd houden tot het onweer voorbijwaait, is verdedigbaar. Maar in het geval van Option is de paraplu eerder een parasolletje. Gimv engageert zich om voor maximaal 2,5 miljoen euro aandelen te kopen. Met een uitgifteprijs van 0,49 euro per aandeel is de financiële inzet beperkt. Alsof Gimv zelf twijfelt aan het plan.

Het verzoenen van de bedrijfseconomische logica en de maatschappelijke logica is mogelijk. Als Gimv deze bedrijven op dezelfde manier behandelt als zijn andere participaties. Gimv moet zich opstellen als een kritische partner die performantie vooropzet en ingrijpt als het nodig is. Door in de raad van bestuur mee te werken aan een strategische omwenteling waar nodig, een verdere professionalisering van het management met de nadruk op corporate governance. Door na het opnemen van de maatschappelijke rol, deze op de tweede plaats te zetten en vooral de bedrijfseconomische logica te laten gelden. En door evengoed af te haken indien de onderneming geen toekomst blijkt te hebben op de lange termijn. Zo werken de investeringsmaatschappijen, hun aandeelhouders en de belastingbetalers mee aan een noodzakelijke waardecreatie. En worden criticasters de mond gesnoerd.

Door Lieven Desmet

Het verzoenen van de bedrijfseconomische logica en de maatschappelijke logica is mogelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content