EEN COMPUTER LEEFT TWEE KEER

Eco PC Services bezorgt scholen betaalbare computers. Bedrijven helpen mee.

Nieuwe computerapparatuur aankopen is voor een school een budgettaire nachtmerrie. Maar betrouwbaar tweedehandsmateriaal, daar hebben de meeste directies wel oren naar. Alleen weten ze niet waar ze dat kunnen vinden. Daarnaast zijn er bedrijven die hun computerpark geheel of gedeeltelijk vernieuwen. Die weten vaak niet wat te doen met de nog bruikbare afdankertjes.

Dat bracht elektronica-ingenieur Patrick Henckes op de idee om een brug te slaan tussen beide partijen. Hij was al sedert 1994 zaakvoerder van Moria, een invoegbedrijf dat werd opgericht met een startsubsidie van de Vlaamse regering en steun van Fabrimetal en het Fonds voor Tewerkstelling en Opleiding in de Metaalkundige Nijverheid in Antwerpen. Binnen dat kader werd eind 1996 Eco PC Services in het leven geroepen.

“We wilden iets doen rond recyclage van elektronica,” verduidelijkt Patrick Henckes. “In Nederland bestond een zwaar gesubsidieerd project dat pc’s van bedrijven doorsluisde naar scholen. Met hun kleine opbrengst konden ze enkele mensen betalen. Het concept interesseerde mij. Zo’n twee jaar geleden zijn wij in Vlaanderen de markt gaan aftasten.” Uit dat marktonderzoek kwamen positieve signalen. Scholen pikten gretig in op het originele initiatief en bedrijven als Gemeentekrediet, Anhyp, ASLK, Alcatel en Agfa waren tevreden dat hun afgedankte computers nog een tweede leven tegemoet gingen. Bij Eco PC Services wordt alle binnenkomend materiaal volledig uitgetest. Onderdelen die niet meer functioneren, worden op een milieuvriendelijke manier verwerkt. Die kosten worden wel verhaald op de bedrijven.

“Als een school een pc-klas wil installeren, is het belangrijk dat ze bij ons tien dezelfde pc’s kan aankopen,” beklemtoont Frederic Henckes, die verantwoordelijk is voor verkoop en communicatie. “Wij willen ook vermijden dat kopers op een wachtlijst komen. Als ze iets op onze productenlijst zien staan, hebben wij dat ook in voorraad. Wij denken op lange termijn, niet aan eenmalige acties.” Patrick Henckes beaamt : “Als wij morgen adverteren met de boodschap dat we een 386 met een kleurenscherm aanbieden voor 6500 frank, dan zijn we onze voorraad in een mum van tijd kwijt. Op lange termijn is dat niet interessant. In tegenstelling tot een pc-dealer beschikken wij over een uitgebreide voorraad, ook van onderdelen. Het verschil tussen ons en opkopers is dan weer dat wij de toestellen upgraden en zes maanden waarborg bieden. Bovendien richten we ons exclusief op de scholenmarkt.”

Eco PC Services telt zeven werknemers en wordt in de toekomst misschien een aparte cvba. Het is de bedoeling om per maand 200 à 250 pc’s te verkopen tegen een gemiddelde prijs van 15.000 frank, om zo te komen tot een omzet van 20 à 30 miljoen.

PATRICK EN FREDERIC HENCKES (ECO PC SERVICES) Het verschil tussen ons en opkopers is dat wij de toestellen upgraden en zes maanden waarborg bieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content