Een Brit grijpt de macht

JUSTIN ROSE Nog maar de vierde Britse nummer één. © BI

Een paar dagen voor de Ryder Cup hebben de Amerikaanse topspelers een eerste nederlaag geïncasseerd: het statuut van de nummer één in de wereld is voor Justin Rose. De 38-jarige Brit werd geboren in Zuid-Afrika, maar groeide op in Engeland. Hij verdeelt zijn tijd tussen Londen en Orlando. Amper achttien was hij toen hij vierde werd in de British Open. In 1998 stapte hij over naar de professionals, maar zijn debuut in de European Tour verliep moeizaam. Liefst 21 keer op rij raakte hij niet voorbij de cut. Zijn overwinning in het Dunhill Championship van 2002 was een keerpunt, niet alleen speltechnisch maar ook mentaal. Ondertussen won Rose 22 toernooien in allerlei circuits, van de US Open in 2013 op de Merion GC tot het olympische toernooi van 2016 in Rio de Janeiro.

Dat hij ooit de nummer één van de wereld zou worden, werd lang geleden al voorspeld. “Op nummer één staan is ongelooflijk”, zegt Rose. “Voor mij is het een jongensdroom die realiteit wordt. Het is de bekroning van heel hard werk. Ik kan nu zeggen dat ik ooit de beste in mijn sport ben geweest.”

Sinds het wereldklassement in 1986 werd ingevoerd, is Justin Rose nog maar de vierde Engelsman die op nummer één staat, na Nick Faldo, Lee Westwood en Luke Donald. Rose is ook de enige Engelsman die een major kon winnen sinds Faldo in de Masters van 1996.

Toch is Rose in Engeland heel wat minder populair dan de mediagenieke Noord-Ier Rory McIlroy. Hij valt minder op en heeft ook een minder spectaculaire speelstijl. McIlroy pakt soms uit met drives die meer dan 320 meter halen, terwijl Rose minder kracht op de bal zet, maar doorgaans meer regelmaat in zijn spel legt. Met wat meer geluk had hij trouwens al meer toernooien gewonnen. Dit jaar werd hij tweede in de British Open, net zoals in de Masters van 2015 en 2017. In 2012 werd hij derde in het PGA Championship. Niet minder dan vijftien keer finishte hij in de top tien van een grandslamtoernooi. Inderdaad: de Raymond Poulidor van de golfsport.

Als de nieuwe nummer één zal Justin Rose volgende week uiteraard heel wat aandacht trekken in de Ryder Cup, de tweejaarlijkse confrontatie tussen de Europese en de Amerikaanse topspelers. Voor de Engelsman is het trouwens al de vijfde deelname, en zijn statistiek mag er zijn: elf overwinningen en twee keer gelijk op negentien wedstrijden.

Miguel Tasso

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content