Een bol bloemen

© WOUTER RAWOENS E.A.

Gediflora maakt bolchrysanten weer hip, door doorgedreven onderzoek en ontwikkeling, en met een waanzinnig ruim assortiment.

Sleutelen aan genetica

Een zwart-witportret van dertig jaar geleden toont drie generaties bedrijfsleiders bij Gediflora. De kleine Elien Pieters zit op de arm van haar vader, die naast haar grootvader poseert in een serre vol chrysanten.

De groenteteler Georges Pieters verruilde in 1952 sla en tomaten voor chrysanten en experimenteerde met jong plantmateriaal. Vanaf 1982 sleutelde zijn zoon Dirk Pieters verder aan nieuw chrysanten-DNA. De veredeling en de vermeerdering van bolchrysanten werd de activiteit van Gediflora. Op internationale schaal omdat hij in landen zoals de Verenigde Staten de plant vanaf augustus populair zag worden. In België is het traditioneel pas een topper rond 1 november.

Nu leidt Elien Pieters het familiebedrijf met hoofdzetel in Oostnieuwkerke. Ze volgde in 2013 haar vader op, toen die in coma lag na een fietsongeval. Ze leidt het bedrijf sindsdien samen met haar man David Daenens.

Het rendabele Gediflora boekt 11 miljoen euro omzet, groeit elk jaar met 3 procent, biedt werk aan 38 mensen en investeert jaarlijks 800.000 euro in onderzoek & ontwikkeling (O&O). Het voert 80 miljoen stekjes uit naar telers in meer dan 40 landen. Pieters werkt hard aan een moderne structuur met zelfsturende teams en aan een moderner imago. Volgend jaar investeert ze 2 miljoen euro in een nieuwe O&O-faciliteit. In China zet ze een nieuwe productielocatie op om Aziatische kwekers te bedienen.

“We zijn de wereldmarktleider in de veredeling en de vermeerdering van bolchrysanten”, zegt Elien Pieters. “Niemand sleutelt zo aan de genetica van de plant zoals wij, met prachtige kleuren, mooie bollen en sterke planten als resultaat. Ze zijn makkelijk te telen en te transporteren, en ze bloeien maanden. We proberen duidelijk te maken dat de chrysant meer is dan een kerkhofbloem. Enkele influencers posten voor ons op sociale media. We voorzien tuincentra van marketingmateriaal, en bedenken met de klanten van onze kwekers om concepten op maat.”

Nieuw DNA - Enkel drie onderzoekers en twee assistenten hebben toegang tot de onderzoeksafdeling van Gediflora. De geslotenheid beschermt het prille kweekmateriaal tegen ziektes en virussen. De onderzoekers zijn in de weer met potjes, borstels, scheermesjes en een nauwkeurige focus. Ze bestuiven en kruisen zaden tot ze nieuw DNA voor een bolchrysant ontwikkelen.
Nieuw DNA – Enkel drie onderzoekers en twee assistenten hebben toegang tot de onderzoeksafdeling van Gediflora. De geslotenheid beschermt het prille kweekmateriaal tegen ziektes en virussen. De onderzoekers zijn in de weer met potjes, borstels, scheermesjes en een nauwkeurige focus. Ze bestuiven en kruisen zaden tot ze nieuw DNA voor een bolchrysant ontwikkelen.© WOUTER RAWOENS E.A.
Zeven jaar sleutelen - Jaarlijks planten de onderzoekers 50.000 nieuwe chrysantensoorten op het proefveld van 5 hectare groot. 500.000 planten worden individueel opgevolgd en gecontroleerd. Groeien ze tot een mooie bol? Hoe kleurvast zijn ze? Kunnen ze elk klimaat weerstaan? Na zeven jaar halen misschien vijf van de 50.000 soorten de markt.
Zeven jaar sleutelen – Jaarlijks planten de onderzoekers 50.000 nieuwe chrysantensoorten op het proefveld van 5 hectare groot. 500.000 planten worden individueel opgevolgd en gecontroleerd. Groeien ze tot een mooie bol? Hoe kleurvast zijn ze? Kunnen ze elk klimaat weerstaan? Na zeven jaar halen misschien vijf van de 50.000 soorten de markt.© WOUTER RAWOENS E.A.
MOEDERPLANT - Zodra een nieuw ras klaar is, heeft Gediflora één moederplant. Die is perfect van kleur, bloem, vorm, sterkte en kan vermeerderd worden. Op productielocaties in Kenia, Brazilië, Zuid-Amerika en binnenkort China worden uit die moederplant miljoenen stekjes genomen. Het kwekersrecht zorgt voor wereldwijde bescherming.
MOEDERPLANT – Zodra een nieuw ras klaar is, heeft Gediflora één moederplant. Die is perfect van kleur, bloem, vorm, sterkte en kan vermeerderd worden. Op productielocaties in Kenia, Brazilië, Zuid-Amerika en binnenkort China worden uit die moederplant miljoenen stekjes genomen. Het kwekersrecht zorgt voor wereldwijde bescherming.© WOUTER RAWOENS E.A.
Kleine stekjes - Tweemaal per week arriveren de stekjes op de Nederlandse luchthaven Schiphol. Ze werden geoogst en verpakt in Kenia of Brazilië. In de koelcel in Oostnieuwkerke worden de plastic zakjes met plantmateriaal ingescand, gesorteerd en uitgepakt. De kwaliteitscontrole houdt elk afwijkend stekje tegen. Via de codes kan elk probleem geanalyseerd worden tot aan de productie en de gebruikte middelen.
Kleine stekjes – Tweemaal per week arriveren de stekjes op de Nederlandse luchthaven Schiphol. Ze werden geoogst en verpakt in Kenia of Brazilië. In de koelcel in Oostnieuwkerke worden de plastic zakjes met plantmateriaal ingescand, gesorteerd en uitgepakt. De kwaliteitscontrole houdt elk afwijkend stekje tegen. Via de codes kan elk probleem geanalyseerd worden tot aan de productie en de gebruikte middelen.© WOUTER RAWOENS E.A.
Eindeloos stekken - Tussen februari en juni steken vaste medewerkers en een veertigtal seizoensarbeiders miljoenen stekjes in kleine plastic trays. Na twee weken in de serre in 90 procent luchtvochtigheid en 21 graden hebben ze wortels. Vervolgens worden ze gehard door de vochtigheid en de temperatuur te verlagen.
Eindeloos stekken – Tussen februari en juni steken vaste medewerkers en een veertigtal seizoensarbeiders miljoenen stekjes in kleine plastic trays. Na twee weken in de serre in 90 procent luchtvochtigheid en 21 graden hebben ze wortels. Vervolgens worden ze gehard door de vochtigheid en de temperatuur te verlagen.© WOUTER RAWOENS E.A.
Naar telers - Het uitleveren van jaarlijks 80 miljoen stekken is de belangrijkste activiteit van Gediflora. De geharde stekjes worden aan duizenden Europese telers verkocht, waaronder 250 Belgische telers. Andere continenten worden vanuit buitenlandse productiecentra bediend.
Naar telers – Het uitleveren van jaarlijks 80 miljoen stekken is de belangrijkste activiteit van Gediflora. De geharde stekjes worden aan duizenden Europese telers verkocht, waaronder 250 Belgische telers. Andere continenten worden vanuit buitenlandse productiecentra bediend.© WOUTER RAWOENS E.A.
Meteen in de pot - De vorm en de grootte van de pot bepalen de plantengroei. Het stekje wordt meteen in zijn definitieve pot geplant. Bij elke waterbeurt krijgen ze extra voeding. Dat kweken vindt plaats bij onafhankelijke kwekers.
Meteen in de pot – De vorm en de grootte van de pot bepalen de plantengroei. Het stekje wordt meteen in zijn definitieve pot geplant. Bij elke waterbeurt krijgen ze extra voeding. Dat kweken vindt plaats bij onafhankelijke kwekers.© WOUTER RAWOENS E.A.
Volgroeid na 9 tot 20 weken - Kleine bolchrysanten zijn volgroeid na negen weken in buitenlucht. De grootste, met een diameter van 1 meter, hebben twintig weken nodig. September is de oogstmaand. Bloemenwinkels en supermarkten kiezen hun groottes en kleuren.
Volgroeid na 9 tot 20 weken – Kleine bolchrysanten zijn volgroeid na negen weken in buitenlucht. De grootste, met een diameter van 1 meter, hebben twintig weken nodig. September is de oogstmaand. Bloemenwinkels en supermarkten kiezen hun groottes en kleuren.© WOUTER RAWOENS E.A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content