Een animator voor de regulator

Jack Hamande, de man die wordt getipt als de nieuwe voorzitter van de telecomtoezichthouder BIPT, is een organisatiespecialist en een geboren entertainer.

Het zou een heel atypische benoeming zijn”, zegt Danielle Jacobs, de directeur van de telecomgebruikersorganisatie Beltug over Jack Hamande, die wordt getipt als de nieuwe voorzitter van de Belgische telecomregulator BIPT. Ze kent hem al sinds hij in de sector van de telecommunicatie begon. “Hij is heel commercieel. Superdynamisch. Een ondernemer. Als hij iets vastpakt, ben je er zeker van dat hij er wat mee doet.”

“Een geboren acteur”

De tweetalige Brusselaar was al een buitenbeentje toen hij in 1998 solliciteerde voor een baan in businessdevelopment bij het toenmalige Worldcom. “We zochten een creatief iemand, maar niet dat profiel. Ik heb hem verdedigd. Dat is uitstekend uitgedraaid”, zegt Christine Castelein, die Worldcom leidde in de Belux.

Hamande had gestudeerd aan het Athenée Royal Marcel Tricot in Laken — geen eliteschool. Hij had een licentiaatsdiploma behaald in industriële en organisatiepsychologie aan de ULB en een postgraduaat verkoop en marketing aan het ICHEC. Hij had vier jaar gewerkt als verkoop- en promotiemanager bij Buena Vista International, de distributietak van Walt Disney. In die periode bracht Disney films uit zoals The Lion King en The Hunchback of Notre Dame met een nooit vertoonde merchandising. Hamande hielp de campagnes uitrollen in samenwerking met bedrijven als Coca-Cola, Nestlé en McDonald’s. Hij verzorgde ook de relaties met de mediagroepen.

Toen Hamande in 1998, op zijn 32ste, aan de slag ging bij Worldcom Belux was het bedrijf een joint venture met Coditel, die via haar filiaal UUnet ook in de spits van de Belgische internetboom liep. Hij stortte zich op de interconnectieonderhandelingen met Belgacom en met het BIPT. Hij was actief in het Platform van Alternatieve Operatoren en animeerde bij Worldcom zowel de strategiepresentaties als de personeelsfeestjes. “Een sensationeel talent. En een geboren acteur”, zegt Castelein.

Mister Wallonie

Worldcom raakte in de Verenigde Staten betrokken in een schandaal en werd overgenomen door Verizon. Hamande vertrok in 2007 naar de telecomfabrikant Cisco Belux, om er de rechterhand van CEO Pol Vanbiervliet te worden. Vanbiervliet heeft nog altijd spijt dat Hamande in 2009 overstapte naar de federale overheidsdienst Personeel en Organisatie. Vanbiervliet: “Hij denkt strategisch, maar kan tegelijk tot de actie overgaan — een interessante combinatie. En hij is gewoon een toffe man.”

Bij de overheidsdienst werd Hamande baas van het directoraat-generaal Organisatie- en Personeelsontwikkeling, net onder de directievoorzitter, Jacky Leroy (PS). Hij zette er onder meer programma’s op voor leiderschapsontwikkeling en propageerde er de “nieuwe overheid”: ambtenaren die zich permanent bijscholen, en resultaat- en klantgericht werken. “Ik denk dat hij daar tegen een paar muren is opgelopen”, zegt een goede kennis van hem — en hij is niet de enige.

Een headhunter overtuigde Hamande om bij Belgacom ‘Mister Wallonie’ te worden, zijn huidige baan. Als sterke netwerker moet hij Belgacom van zijn federale imago afhelpen en bij de Waalse overheden en gemeenten een tegenwicht vormen tegen de kabelaar VOO.

Thuismatch

Jack Hamande zelf geeft geen interview. Zijn benoeming als hoofd van de Belgische telecomregulator, als ze gebeurt, moet ze nog het fiat van de ministerraad krijgen. Mogelijk zit ze in de trommel met het honderdtal andere hangende topbenoemingen.

Bij Selor, het selectiebureau van de overheid, ontkent gedelegeerd bestuurder Marc Van Hemelrijck dat zijn dienst Hamande als de beste kandidaat naar voren heeft geschoven, zoals tal van media hebben geschreven. “Wij geven alleen een go en een no-go”, zegt Van Hemelrijck, die de evaluatie deed met twee externe assessoren. “En daarmee zeg ik niet dat we aan Luc Hindryckx een no-go hebben gegeven.” Hindryckx is de BIPT-voorzitter van wie de benoeming op basis van een procedurefout door de Raad van State bijna vier jaar na zijn selectie werd vernietigd. Zeker is dat Hamande bij Selor, waarmee hij als het nummer twee van de federale overheidsdienst Personeel twee jaar samenwerkte, een thuismatch speelde. “Je kunt bij zo’n assessment geen rekening houden met zulke exogene factoren”, meent Van Hemelrijck.

Ook zonder voorzitter werkt het BIPT door. Deze week verscheen de prospectus voor de veiling van de 800 Mhz LTE-licenties voor snel mobiel internet.

BRUNO LEIJNSE, ILLUSTRATIE DAAN ROSSEELS

“Als Hamande iets vastpakt, ben je er zeker van dat hij er wat mee doet”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content