Een alliantie met goede vooruitzichten
Door zijn mecenaat en een consequente keuze voor goede architectuur maakt de projectontwikkelaar Vooruitzicht zich geliefd in kunstminnende en progressieve milieus. Maar het bedrijf verliest de harde business niet uit oog. Via een alliantie met Bernheim-Comofi wil het zijn kantoorontwikkelingen sterk uitbreiden.
Zegt een bedrijfsgebouw iets over het bedrijf dat erin werkt? We zijn geneigd te geloven van wel. Peter Galliaert, gedelegeerd bestuurder van de Antwerpse projectontwikkelaar Vooruitzicht, moet dezelfde mening toegedaan zijn. Vóór het interview geeft hij ons een rondleiding in het nieuwe hoofdkantoor van zijn bedrijf. Op de eerste verdieping herkennen we – weliswaar nadat Galliaert het ons heeft verteld – de interieurarchitectuur van de Brusselse architect Marc Corbiau. Mooie ruimtes, stijlvol, sereen… Tussen de voorstelling van de verschillende afdelingen door wijst Galliaert ons op een aantal kunstwerken: Love Letter van Wim Delvoye, Nashville en Aloha, beide van Lee Friedlander, een zwart plexiglazen voorwerp van Ann Veronica Janssens en Monde Imaginaire, nog een Delvoye.
Het kantoor van Peter Galliaert op de bovenste verdieping is een zeer lichte ruimte met een prachtig uitzicht op de Leopold de Waelplaets en de overbuur, het Museum voor Schone Kunsten. Ook hier is kunst niet ver weg. Goed bewaard in een glazen stolp zien we een ‘product’ van de bekende Cloaca van Wim Delvoye. En we herkennen – nu zonder hulp – ook een Warhol.
Perfecte tandem
Vooruitzicht heeft een opvallende gedaanteverwisseling ondergaan, dat mag wel duidelijk zijn na deze rondleiding. Zo’n tien jaar geleden was Vooruitzicht in de eerste plaats een bouwonderneming. Het bedrijf sponsorde toen de populaire VTM-serie Den Bompa. Van de trendy locatie op het Antwerpse Zuid was toen ook nog geen sprake, het bedrijf had zijn kantoren in een volkse winkelstraat in Borgerhout. “We zijn een bedrijf met een lange geschiedenis, in 2005 vieren we ons honderdjarig bestaan. In die lange periode is er wel vaker een belangrijke heroriëntering geweest,” vertelt Peter Galliaert.
Vooruitzicht begon eigenlijk als een hypotheekbank. Omdat het een aantal gronden in eigendom had, kwamen daar geleidelijk vastgoedactiviteiten bij. In de jaren zestig en zeventig kende Vooruitzicht een sterke groei door met succes op de toen florissante markt van de appartementsbouw te springen. Na het instorten van deze markt richtte Vooruitzicht zich op de publieke sector (schoolgebouwen, ziekenhuizen) en werd het een technisch aannemingsbedrijf. Toen ook daar de crisis toesloeg, heroriënteerde Vooruitzicht zich opnieuw, ditmaal naar de privé-bouwmarkt. Eind jaren tachtig waagde het bedrijf zich weer aan eigen projectontwikkelingen.
De jongste vijf jaar kreeg Vooruitzicht weer een behoorlijke scheut: de omzet nam toe van 25 miljoen euro in 1996 tot 41,3 miljoen euro in 2000. De winst voor belastingen steeg van 260.000 euro in 1996 tot 1,1 miljoen euro in 2000. “We hebben de voorbije jaren onze projectontwikkelingen sterk uitgebreid,” licht Galliaert toe.
Intussen is Galliaerts zakenpartner, Luc Van Maercke, erbij komen zitten. “Als je de geschiedenis van Vooruitzicht overloopt, is er één constante: men heeft steeds snel gereageerd op wisselende opportuniteiten,” zegt hij. Van Maercke en Galliaert lijken een perfecte tandem. Van Maercke is de strateeg en de manager van de twee, Galliaert is de man met de relaties en de connecties. Galliaerts relaties – het hoeft niet echt te verwonderen – situeren zich voornamelijk in de Antwerpse culturele kringen. Hij is lid van de raad van bestuur van verschillende culturele instellingen (onder meer Festival van Vlaanderen, Modenatie, Flanders Fashion Institute, Vrienden van het MuHKA, Designcenter Winkelhaak). Vooruitzicht treedt dan ook op als mecenas voor een groot aantal culturele initiatieven, zoals Stichting Middelheimpromotors, Stichting Opera Vlaanderen, Vrienden van het S.M.A.K., en is ook projectsponsor van het architectuurprogramma van deSingel.
Galliaerts familie is sinds de jaren vijftig een belangrijke aandeelhouder in het bedrijf. Zowel grootvader Jules als vader Bob Galliaert hebben ook de leiding gehad over het bedrijf. Begin jaren negentig verkocht Bob Galliaert zijn aandelen aan zijn zoon en het toenmalige management van het bedrijf. Om de ontwikkelingsactiviteiten opnieuw op te starten, zocht Peter Galliaert hulp van buitenaf. Hij vond die bij Imperial Invest, de holdingmaatschappij van de familie Collin. Imperial Invest nam een deel van de aandelen over en zorgde ook voor een kapitaalinjectie. Twee jaar geleden kochten Peter Galliaert en Luc Van Maercke de aandelen terug. Samen hebben ze nu drie vierde van de aandelen in handen. “We hebben toen ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om het bedrijf te professionaliseren,” zegt Van Maercke. “We hebben een échte raad van bestuur geïnstalleerd, we hebben een eenvoudige en duidelijke tweeledige structuur gecreëerd met een ingekrompen directieniveau. Dat betekent dus ook dat we afscheid hebben moeten nemen van de oude directie. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan.”
In de nieuwe raad van bestuur zetelen, naast Galliaert en Van Maercke, Paul Borghgraef ( Concentra), Peter De Sutter ( De Polo Group) en Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Aartselaar Marc van den Abeelen ( VLD).
Samenwerking met Bernheim-Comofi
Van nog meer recente datum is Vooruitzichts interesse voor de ontwikkeling van grootschalige kantoorprojecten. In 1999 waagde het bedrijf zich voor de eerste maal op deze markt met de ontwikkeling van de Veldekens in Berchem (38.000 vierkante meter kantoorruimte). Vooruitzicht wil deze activiteit nu verder uitbouwen. In het kader hiervan sloot het Antwerpse bedrijf zopas een alliantie met de Brusselse vastgoedmaatschappij Bernheim-Comofi. Van Maercke: “We hebben een aantal projecten in de pijplijn die zo groot zijn dat we ze moeilijk alleen kunnen realiseren. Ofwel laat je ze dan voor wat ze zijn, ofwel ga je op zoek naar een partner. Bernheim-Comofi had de ambitie om kantoren te ontwikkelen in het Antwerpse, maar bij voorkeur met een partner die de Antwerpse markt goed kent. Zo hebben we elkaar gevonden.”
Het samenwerkingsverband kreeg al een naam, Antwerp Office Solutions, en er staan ook al twee projecten op stapel: op Linkeroever (70.000 vierkante meter) en in Kontich (30.000 vierkante meter).Van Maercke is verrukt over de alliantie. “Bernheim-Comofi is niet alleen een zeer solide partner, het heeft ook een uitgebreide knowhow op het vlak van asset management en het beheer van gebouwen. Daardoor zullen we een dienstenpakket kunnen aanbieden dat veel verder gaat dan de loutere ontwikkeling.”
Alliantievorming is volgens Van Maercke de weg die Vooruitzicht, ook op andere terreinen, zal volgen om de groeiambities waar te maken. “Overnames zien we niet echt zitten,” zegt hij. “We vrezen dat het wegwerken van een verschil in bedrijfscultuur te veel energie opslorpt. Organische groei is in onze sector dan weer moeilijk. We kampen toch nog altijd met een zeer krappe arbeidsmarkt. Een alliantie is de gulden middenweg.”
En dat kan ook met de overheid. In 1997 richtte Vooruitzicht Px3 development op (75% Vooruitzicht, 25% Concentra) op, een dochtervennootschap die zich specifiek bezighoudt met privaat-publieke samenwerking. Px3 development stapte al in het herontwikkelingsproject Oude Vismijn op het Antwerpse Zuid (zeventig appartementen, zes eengezinswoningen winkels en kantoren). De ontwikkeling gebeurt in samenwerking met Mercator Bank & Verzekeringen, de publieke partner is de GOM-Antwerpen. In het centrum van Deurne zal Px3 samen met de stad Antwerpen zo’n 350 eengezinswoningen ontwikkelen. En in het oosten van Antwerpen ontwikkelt Px3, opnieuw in samenwerking met de GOM-Antwerpen, zestig hectare bedrijventerreinen.
Een vraag die zich opwerpt bij al dit projectontwikkelingsgeweld: is Vooruitzicht zich niet aan het vergalopperen? “Nee,” reageert Peter Galliaert. “Onze groei is een gecontroleerde groei. We houden het financiële plaatje goed in het oog. We hebben er in ons honderdjarig bestaan financieel nog nooit zo goed voorgestaan.”
Laurenz Verledens
“Overnames zien we niet zitten en organische groei is in onze sector moeilijk. Een alliantie is de gulden middenweg.”
Luc Van Maercke, Vooruitzicht
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier