Een aangename avond

De Stove in Brugge : lekker en betaalbaar tafelen met klassieke bereidingen in een sfeervolle omgeving.

Geen stad telt zoveel restaurants als Brugge, maar toch is het zoeken naar een eethuisje waar men voor een redelijk bedrag goed kan tafelen en een paar aangename uren doorbrengen. Het sfeervolle avondrestaurant De Stove biedt de oplossing. Het ligt op een stap van het toeristische Sint-Amandsplein en op een hink-stap-sprong van de Markt, in een achttiende-eeuws huis met een goed uitgelicht interieur in heldere kleuren.

De Stove is een tweemanszaak ; door die kleinschaligheid kan men de prijzen laag houden. In de keuken staat chef-kok Gino Van Brabant, die een klassieke zaalopleiding kreeg in Duc de Bourgogne (Brugge) en Het Pannenhuis (Sint-Andries). In een zijstraatje dat er wat verlaten bij lag, opende Gino tien jaar geleden een bistro waar hij zelf begon te koken : aanvankelijk eenvoudige bereidingen, die gaandeweg vervangen werden door gastronomische gerechten. Voor de innemende ontvangst en bediening zorgt echtgenote Erica Travers. Zij behoort tot de derde generatie van de familie die in de horeca werkzaam is.

Vandaag biedt De Stove een beknopte spijskaart met klassieke bereidingen op basis van inlandse producten zoals Belgisch rund, Zeebrugse garnalen, polderhazen, Noordzeetong, Hagelandse wijn, Brugse bieren en Belgische kazen. Alles wordt in huis bereid, van de broodjes bij het voorgerecht tot de koekjes bij de koffie. Specialiteiten zijn truffel van ganzenlever met gerookte eendenborst (550 fr.), warm geitenkaasje op sla met gebakken spekreepjes en saus van acaciahoning (380 fr.), hazenrug met roomsausje en wintergarnituur (650 fr.), lamskroon met tijmsaus en groenten (575 fr.), zalmfilet met zuring (575 fr.) en trio van vis met zachte graantjesmosterd (660 fr.).

Wij kozen het suggestie-menu van vier gangen (1300 fr., koffie inbegrepen). Dat begon met prima pastei van everzwijn met uiencompote en een gemengde salade als garnituur ; een gerecht dat heimwee opriep naar de goede keuken van weleer. Het glas werd gevuld met een kruidige Zuid-Afrikaanse Zonnenbloem, Chiraz, Oude Libertas Stellenbosch (785 fr.).

Daarop volgde in kool verpakte kabeljauw met een nostalgische wijnsaus. Het hoofdgerecht was hazenrug (naar onze smaak te lang gebraden) in het vertrouwde gezelschap van smakelijk ouderwetse roomsaus, met veenbessen gevulde appel en in wijn gekookte peer. Bij dit gerecht schonk men een passende rode Bordeaux, Château de Terrefort, mdc Domaine Quandcard (795 fr.).

De aangename maaltijd werd afgerond met verse vijgen en vanille-ijs, gerold in kruim van peperkoek. De Stove wordt in de week vooral bezocht door toeristen. In het weekend komen de Bruggelingen die weten waar het goed is.

PIETER VAN DOVEREN

Gino Van Brabant en Erica Travers Tweemanszaak biedt tafelgenot voor redelijke prijzen.

Partner Content