EEKLO. STERKE MEUBELS, ZWAKKE GEZONDHEID

Net als Velda in Opglabbeek ging het Eeklose meubelbedrijf Van de Putte voor de zomervakantie in vereffening. Symbolisch voor de gezondheidstoestand van de industrietak.

Van de bijna 3000 banen die de voorbije jaren sneuvelden in de meubelindustrie ging er bijna 10 procent verloren in Eeklo. Marc Buysse (Centrale Hout en Bouw, ACV) verwacht de komende jaren nog meer afdankingen. Want de meubelindustrie kreunt onder de klappen die haar door de buitenlandse konkurrentie uitgedeeld worden. Niet zozeer de hoge loonkost is daarbij het probleem. Die bedraagt in België bijna 673 frank per uur ; in Frankrijk (412) en Italië (486) ligt die stukken lager. Want dankzij de investeringen van de voorbije jaren bleef de produktiviteit hoog.

“Toch mag het belang van de hoge loonkost niet worden onderschat, ” meent Gaston Dauwe, voorzitter van de Eeklose Stedelijke Meubelraad. “Hier in Eeklo maken wij een specifiek produkt, een houten stijlmeubel waarbij veel handenarbeid nodig is. Sinds het opengooien van de Europese grenzen speelt de konkurrentie volop. Voeg daarbij de sterke positie van onze frank en de devaluatie van de Franse frank en de Italiaanse lire en je begrijpt meteen waarom wij het momenteel zo moeilijk hebben. “

Terwijl de buitenlandse konkurrentie de buitenlandse markt veroverde, viel ook de vraag op de binnenlandse markt, toch nog altijd goed voor meer dan 50 % van de afzet, terug. “Stijlmeubelen zijn een inkomenselastisch produkt. Als de koopkracht terugloopt en de schrik voor werkloosheid erin zit, gaan de mensen hun geld oppotten en wordt de aankoop van een nieuwe eetplaats of een ander salon uitgesteld. Of de mensen nemen hun toevlucht tot een goedkoper produkt, ” meent Marc Buysse.

De Eeklose bedrijven investeerden tijdens de gouden jaren weliswaar volop, maar gingen wellicht met te weinig ijver op zoek naar nieuwe afzetmarkten. Sinds het midden van de jaren tachtig sloten bedrijven als Locufier, Goethals en meer recent ook Willems-De Vreeze en de NV Geerebaert de deuren. Vele andere moesten noodgedwongen afslanken. Daardoor kregen ook de toeleveringsbedrijven klappen. Al blijven de overlevende bedrijven, vaak KMO’s, niet bij de pakken zitten. De Eeklose meubelindustrie lonkt immers begerig naar het 5B-potje. Een met Europese steun gefinancierd ontwikkelingsprojekt waardoor er de komende jaren een klein miljard vrijkomt voor de ekonomische ontwikkeling van de regio. Met steun van de Kamer van Koophandel wordt daarom nu werk gemaakt van een eigen projekt.

MARC BUYSSE (ACV)”Stijlmeubelen zijn een inkomenselastisch produkt. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content