EEKLO. GALANTE SLUITING

Wanneer op 31 maart de Interbrew-opslagplaats Krüger de deuren sluit, kunnen door een gezamenlijke inspanning van werkgever en vakbonden alle werknemers aan de slag blijven.

Twee jaar geleden was de Interbrew-brouwerij in Eeklo al gesloten. Sindsdien bleven nog goed 30 personeelsleden aan het werk in de opslagplaats. Ekonomische wetmatigheden zetten de werkgarantie tot eind 1997 op de helling. Er werd een rekonversie-cel opgericht, bestaande uit de werkgever en een syndikale delegatie, aangevuld met de betrokken vakbondssekretarissen. De cel werd belast met de overplaatsing of begeleiding van de resterende werknemers. De uiteindelijke opdracht was : voor iedereen een nieuwe job. Wie niet in een andere Interbrew-vestiging (Rekkem, Jabbeke,…) kon worden opgevangen, kreeg de kans zich te herscholen. Op kosten van de werkgever én met zicht op werk. Op 14 maart jl. kwam de rekonversiecel voor de laatste maal bijeen ; de definitieve sluiting van de opslagplaats Krüger kan zich op 31 maart voltrekken.

Frans Dirix van de ACV-Voedingscentrale : “Het verrast ons dat we na drie maanden moeten konstateren dat er inderdaad alternatieven zijn, daar waar iedereen zei dat er geen waren. We zijn erover verheugd dat ook eens op dergelijke galante manier wordt gehandeld bij de sluiting van een bedrijf. Men heeft zich niet beperkt tot de klassieke gouden handdruk. “

Bij de werknemers, waarvan velen vandaag naast de deur werken, heersen gemengde gevoelens. “Hier hebben we als vakbond onze verantwoordelijkheid genomen, ” verzekert ons Dirix. “Het was niet voldoende om de mensen uit te betalen. Er was ons werk beloofd tot eind 1997. Aangezien de depot niet langer kon worden opengehouden, moest er een valabel alternatief voor in de plaats komen. “

Kan de sluiting van de Interbrew-opslagplaats een voorbeeld zijn voor de sluiting van andere bedrijven ? “Het is niet overal zo simpel. Je moet rekening houden met de grootte van het bedrijf”, zegt Frans Dirix, die hiermee toegeeft dat het geen model is dat zomaar overal kan worden toegepast. “Wat wel overal moet kunnen, is het gegeven dat niet alleen een sluiting werd aangekondigd, maar dat ook op een positieve manier werd gezocht naar alternatieven. De wil was aanwezig om eerder dan de mensen zomaar een premie uit te betalen ook geld uit te trekken voor volwaardige oplossingen. Het was voor alle betrokkenen een positieve ervaring, ” besluit hij nog.

FRANS DIRIX (ACV)Galante sluiting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content