‘Economisch herstel zal langer duren dan na de pandemie’

De Duitse minister van Economie Robert Habeck (Groenen) verwacht dat de Russen de cruciale gaspijpleiding Nord Stream 1 definitief dichthouden. Carsten Brzeski, de hoofdeconoom van ING in Duitsland, verwacht een recessie in Duitsland.

1 Wat is de prognose?

CARSTEN BRZESKI. “Volgens onze prognose zou de Duitse economie met 0,6 procent krimpen in het derde kwartaal, en met 0,7 procent in het vierde. We verwachten voor heel 2023 een krimp van 1,1 à 1,2 procent. Dat is minder dan tijdens de pandemie. Ik verwacht voorlopig geen extreme scenario’s, met een daling van de economische activiteit tot een tiende in Duitsland.”

2 De Duitse overheid stut de economie met een bijkomend steunpakket van 65 miljard euro.

BRZESKI. “65 miljard euro is minder dan 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Er zijn nu drie steunpakketten, samen 95 miljard euro, of 3 procent van het bbp. Tijdens de pandemie steunde de Duitse overheid de economie met een bedrag ten belope van 15 procent van het bbp. Er is wat extra steun voor de lagere inkomens. Maar compensaties of een echt steunpakket voor kmo’s ontbreken.”

3 Hoelang blijven de gasprijzen op dit torenhoge niveau?

BRZESKI. “Zolang de oorlog in Oekraïne duurt, zullen de gasprijzen hoog blijven. Consumenten en bedrijven zullen een daling van de energieprijzen slechts met vertraging voelen. Dat is het verschil met de pandemie. Na een lockdown veerde de economie weer krachtig op, de culturele sector en de horeca uitgezonderd. Bij de huidige crisis zal dat herstel veel vlakker gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content