ECOLOGISCH BOSBEHEER

Erik Bruyland Erik Bruyland is senior writer bij Trends.

VEILINGHOUDER.

De meeste producenten van teakmeubilair kopen hun teakhout bij een groothandel-veilinghouder. United Teak Producers (UTP) is in Indonesië zelf één van de 45 veilinghouders en koopt rechtstreeks op de veilingen van Perum Perhutani, de staatsbosbouw die toezicht houdt op de jaarlijkse contingenten. Indonesië heeft een eeuwenoude (sinds de Nederlanders) strikte code voor het kappen van teakbomen. 200 jaar al wordt teak op Java uitsluitend op plantages gekweekt en mogen uitsluitend kaprijpe bomen tussen de zestig tot tachtig jaar naar de beurs. Alle plantages zijn eigendom van de staat. Dat het Internationaal Muntfonds (IMF) oplegt – alweer vanuit zijn bureaucratische ivoren toren – dat voortaan ook boomstammen vlot uit Indonesië geëxporteerd kunnen worden, vindt Kris Bossaerts betreurenswaardig.

Bossaerts: “Tot nu verbood Perum Perhutani de export van niet-bewerkt teakhout. De ondoordachte IMF-maatregel heeft vooral nare sociale gevolgen: op een moment dat wegens de crisis fabrieken massaal dichtgaan, gaat heel wat lokale werkgelegenheid verloren. Bovendien had Indonesië een deugdelijk systeem van ecologisch verantwoord bosbeheer en precies in deze crisis zou het die troef ten volle moeten kunnen benutten als hefboom voor de heropleving van zijn economie. De wereldvraag naar teakhout is immers enorm. Maar opkopers van ruwe teakboomstammen richten zich nu massaal tot Indonesië. De prijs voor Indonesisch teakhout is op drie maanden tijd al vervijfvoudigd. Ruwe boomstammen werden gekocht in Birma waar teak in de natuur en willekeurig wordt gekapt. Op de manier waarop Thailand, Maleisië en de Filippijnen werden leeggehaald. Indonesië behield echter de beste kwaliteit. Kwaliteitscontrole op teak dat uit natuurlijke wouden komt valt moeilijker te controleren dan plantageteak zoals in Indonesië. UTP is lid van de FSC Club’ 97 wat betekent dat we ons ertoe verbinden tegen 2000 de helft van onze producten FSC-gecertifieerd op de markt te brengen.”

FSC staat voor Forrest Steward Council en wordt toegekend door het Wereldnatuurfonds WWF voor een ecologisch verantwoord bosbeheer en gegarandeerd door keuringsorganisaties als SGS en Smartwood. In samenspraak met het WWF heeft Indonesië in 1992 een programma opgestart om zijn bosbeheer jaar na jaar nog te verfijnen.

UTP koopt zo’n 5% van de Indonesische teakproductie of 42 à 48.000 kubieke meter per jaar.

Erik Bruyland

Partner Content