Ebusco naar rechter om betaling 45 bussen: aandeel 20 procent lager

© ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

De Nederlandse fabrikant van elektrische bussen Ebusco stapt naar de rechter om de betaling van 45 bussen. Een niet nader genoemde klant van het bedrijf wil de order annuleren, maar de bussen zijn al gemaakt en het grootste deel is klaar om geleverd te worden. Het geplaagde bedrijf uit het Nederlandse Deurne kampt al langer met leveringsproblemen. Het aandeel zakt bijna 20 procent.

Het verlies van de order zou volgens Ebusco flinke druk leggen op de financiële middelen. Om de financiën op de korte termijn op peil te houden, heeft Ebusco de productie “grotendeels” stilgelegd in afwachting van de uitkomst van de rechtszaak en het voltooien van het uitgeven van nieuwe aandelen bij aandeelhouders. Maandag vindt een zitting plaats in het kort geding dat Ebusco heeft aangespannen om de levering aan en betaling van de betreffende klant te eisen.

Ook meldt Ebusco dat de klant vorige week donderdag beslag heeft gelegd op enkele bankrekeningen van Ebusco. “We zijn bezig om te kijken of we dit zo snel mogelijk kunnen laten opheffen”, zegt een woordvoerder daarover.

Ebusco wil het geschil snel oplossen voor het bestaande aandeelhouders de kans biedt om nieuwe aandelen te kopen. Vorige maand maakte Ebusco bekend 36 miljoen euro aan nieuw kapitaal op te willen halen bij aandeelhouders. Op 24 oktober houdt het bedrijf een buitengewone aandeelhoudersvergadering hierover.

Productie- en leveringsproblemen

Het bedrijf heeft last van productieproblemen waardoor de verliezen dit jaar zo sterk zijn opgelopen dat analisten vrezen voor het voortbestaan van Ebusco. Het nieuwe kapitaal is nodig voor een koerswijziging die voor betere resultaten en betrouwbaardere levertijden moet zorgen.

Door de leveringsproblemen bij de bussenfabrikant heeft het Zweedse Connect Bus eerder een order voor 47 bussen geannuleerd. Ebusco is nu in gesprek met verschillende partijen om die bussen, die al zijn geproduceerd, te verkopen. Ook vervoersbedrijf Keolis Zweden heeft een order, van vijftig bussen, geannuleerd.

Het aandeel Ebusco verliest maandagvoormiddag bijna een vijfde van zijn waarde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content