EASDAQ

De Europese schermenbeurs Easdaq voorziet in haar nieuwe en volledig geautomatiseerde tradingplatform dat tegen eind juni operationeel moet zijn (zie ook blz. 26) de basisfunctionaliteiten die het mogelijk maken om in de toekomst eventueel van het huidige handelsmodel met marktmakers (zoals dat ook bij de Amerikaanse Nasdaq bestaat) over te stappen naar een model met een central limit order book (zoals de meeste Europese beurzen dat vandaag kennen) of een mengvorm.

Marktmakers zijn de professionele tussenpersonen die via het continu noteren van bied- en laatprijzen ‘een markt houden’ in een bepaald aandeel. Ze treden met andere woorden op als ‘tegenpartij’ voor elke aan- of verkooporder die beleggers doorgeven. In het andere model daarentegen worden alle aan- en verkoopopdrachten gecentraliseerd in een orderboek, waar ze dan met elkaar ge matcht worden.

Het voordeel van market making is dat een belegger altijd een tegenpartij vindt waaraan hij kan verkopen of waarvan hij kan kopen (terwijl bij een centraal orderboek een order onuitgevoerd kan blijven). Het nadeel is dat de marktmakers nogal eens de neiging vertonen om met grote spreads te werken, grote verschillen tussen hun bied- en laatkoersen. “Particuliere beleggers denken daardoor vaak ten onrechte dat market making onefficient en onfair is, in tegenstelling tot een centraal orderboek, dat efficient en fair zou zijn,” zucht Clive Pedder, vice-president marketing van Easdaq. “Zo simpel ligt het allemaal niet.” Toch lijkt market making op zijn retour. In de VS denkt Nasdaq luidop na over een ‘hybride’ handelsmodel waarin marktmakers en orderboek gecombineerd zouden worden. (Wat ongetwijfeld meespeelt is, dat Nasdaq grote stukken handel verloor aan de elektronische communicatienetwerken (ECN’s) die de marktmakers omzeilden en handel toelieten ‘in het midden van de spread‘)

Ook Easdaq blijkt nu in zijn nieuw elektronisch platform de mogelijkheid voorzien te hebben om met een central limit order book te werken. “Niet in de nabije toekomst,” zegt Pedder. “Maar indien dat nodig zou blijken – wat afhangt van het soort aandelen dat onze member firms via het nieuwe platform gaan verhandelen – zullen we makkelijk naar zo’n model kunnen migreren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content