Eandis heeft nood aan miljarden

Luc Huysmans senior writer bij Trends

De onderneming die in Oost-Vlaanderen in 2010 de hoogste toegevoegde waarde creëerde, is Eandis.

Neen, de cijfertabel die u onderaan op deze bladzijde ziet, is niét fout. Eandis boekt namelijk geen winst. Voorzitter Geert Versnick: “Wij zijn een kost-plusorganisatie. Voor ons geïnvesteerde kapitaal krijgen wij een vaste vergoeding.”

Het is een van de elementen die duidelijk maken waarom de boekhouding van Eandis moeilijk los kan worden gezien van de entiteiten erachter. Het bedrijf is de werkmaatschappij van zeven Vlaamse gemengde distributienetbeheerders voor elektriciteit en aardgas: Gaselwest, IMEA, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas. Die krijgen dividenden uitgekeerd, en op hun jaarrekeningen worden bijvoorbeeld de investeringen geboekt.

Want er wordt fors geïnvesteerd. In 2010 voor liefst 615 miljoen euro. Vorig jaar lag een budget van 637 miljoen euro klaar. Geld dat vloeit naar de aansluiting van hernieuwbare-energieproducenten op het net. Zo verdrievoudigde het aandeel decentrale productie in de elektriciteitsdistributie in twee jaar tijd tot 13,3 procent. Het aandeel van zonnepanelen bijvoorbeeld vermenigvuldigde met een factor 18, wat Eandis overigens noopte tot een tussentijdse verhoging van de factuur voor de eindklant.

Maar er vloeit ook geld naar het slimme net dat in de steigers staat: een noodzaak om de kosten beheersbaar te houden van de aanpassingen die nodig zijn om nieuwe elektrische toepassingen als waterpompen en elektrische wagens te integreren.

Daarbovenop komen nog andere kosten op Eandis af. Zo bepaalt het Vlaamse decreet op de intergemeentelijke samenwerking dat de privépartner Electrabel tegen eind 2018 uit het kapitaal van de distributienetbeheerders moet verdwijnen. De GDF-Suez-dochter beperk-te vorig jaar al haar aantal bestuurders per intercommunale tot twee, en herleidde die bij Eandis tot nul.

“Al die zaken maken dat er de komende jaren nood is aan enkele miljarden euro’s financiering”, weet woordvoerder Simon Van Wijmeersch.

Transparantie

Veel werk dus voor topman Luc De Bruycker, die in juni de teugels overnam van Guy Peeters, en zelf in 2013 het roer doorgeeft aan Walter Van Den Bossche. Om de organisatie zo transparant en eenvoudig mogelijk te houden, stelde Eandis ook voor een forse vermindering door te voeren van het aantal openbare mandaten. Idealiter vindt die plaats in 2013, net na de gemeenteraadsverkiezingen en de daarbij horende nieuwe aanwijzing van bestuurders in de intercommunales. “Maar dat zal geen afbreuk doen aan de lokale verankering van de sector en de medezeggenschap van de gemeenten”, garandeert Van Wijmeersch.

LUC HUYSMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content