E-max groeit door recyclage
Het aluminiumverwerkende bedrijf E-max is de Ambassadeur bij de Grote Bedrijven. E-max behoort tot de groep bedrijven van Jos Vaessen. Hij kocht de onderneming in 2000. “Een emotionele aankoop”, zegt Jos Vaessen nu. “Het bedrijf ligt amper twee kilometer van mijn deur, in Dilsen-Stokkem.”
Toch is het ook zakelijk een interessante investering geweest. De groei van E-max is opmerkelijk. De omzet verachtvoudigde in vijf jaar. Vorig jaar boekte het 160 miljoen euro omzet, het aantal personeelsleden vervijfvoudigde tot 220. Die groei is deels te danken aan de stijgende vraag naar aluminium. “De markt is de jongste jaren met 10 procent per jaar gegroeid”, zegt CEO Dimitri Fotij.
In Dilsen worden aluminium profielen geproduceerd, onder andere voor de machine- en algemene constructiebouw, klimmaterialen, elektronica, zonnepanelen, tentenstructuren, transport en automotive. E-Max kocht in het Nederlandse Kerkrade ook een bedrijf dat aluminium recycleert. Financieel directeur Marc Roosen: “De strategische overname van de hersmeltingsfaciliteiten in Kerkrade, die we van Alcoa overgenomen hebben, heeft een belangrijke push gegeven. Zo kunnen we zelf instaan voor de aluminiumproductie.”
In Kerkrade wordt ook gecontamineerd aluminium gerecycleerd. Die vervuiling kan bestaan uit kunststof of poederlak. Hieruit worden grondstoffen, in het jargon billets, voor de extrusiebedrijven aangemaakt. Een dertigtal extrusiebedrijven betrekken hun grondstof bij E-max. De potentiële jaarcapaciteit is 100.000 ton.
Dimitri Fotij: “Aluminium is uitstekend recycleerbaar materiaal aangezien er slechts 5 procent van de energie nodig is in vergelijking met het maken van primair aluminium. Het spreekt vanzelf dat de CO2-uitstoot dus ook 95 procent lager is. Het gebruik van gerecycleerd aluminium verbetert de ecologische voetafdruk van onze producten.”
E-max zit in het oog van de crisis. De grondstoffensector is typisch cyclisch. De vraag naar aluminium daalt en de prijs is gekelderd tot 1500 dollar per ton. Dat was vorig jaar nog 3500 dollar. “In het eerste kwartaal van 2009 hebben we een terugval van 40 procent gekend”, zegt Dimitri Fotij. “Sinds augustus hebben wij ons op dit moment voorbereid, maar de terugval was sterker dan wij verwacht hadden. Deze situatie doet pijn, maar brengt ons voortbestaan niet in gevaar. Wij kijken de kat uit de boom. Zware investeringsprojecten hebben we naar later verschoven. Momenteel is het sparen, sparen en nog eens sparen.”
BDK
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier