‘Duurzame tewerkstelling is onze missie’

Roel Van Espen medewerker Trends

Als beschutte werkplaats heeft het West-Vlaamse WAAK een maatschappelijke én economische missie. Door een diversificatie van haar activiteiten dekt de onderneming zichzelf in tegen de crisis.

WAAK is een beschutte werkplaats in Kuurne die actief is in industriële toelevering en professionele dienstverlening. Met ruim 1800 medewerkers is WAAK een van de belangrijke werkgevers in de provincie. De onderneming focust op vijf niches. De afdeling ‘elektrische bedradingssystemen’ staat al ruim 45 jaar in voor de engineering, productie en assemblage van elektrische bedradingssets voor de Europese markt. De ‘metaal & assemblage’-divisie bedient een lokale, maar gediversifieerde markt van sporttoepassingen, dampkappen en huishoudapparaten. Een derde afdeling is ‘Logistiek & conditionering’, waarin producten verpakt en gelabeld worden. ‘Green & clean’ verzorgt het groenonderhoud van zo’n 200 bedrijfsklanten en veertien gemeenten. Ten slotte is er de ‘Inhouse’-dienstverlening, waarmee diensten geleverd worden bij de klanten zelf. WAAK heeft een indrukwekkend klantenbestand met grote namen zoals Novy, Barco, Vaillant, Miele, Siemens, Daikin en Decathlon.

Opleidingscentrum en talentcoaches

“Onze missie is zo veel mogelijk duurzame werkgelegenheid creëren voor personen met een handicap”, zegt algemeen directeur Tim Vannieuwenhuyse. “Financieel-economisch willen we daarnaast break-even draaien. Omwille van de continuïteit en de stabiliteit kiezen we ervoor jobs voor onbepaalde duur te creëren en op vrij constante basis mensen aan te werven. Alle nieuwkomers worden in ons opleidingscentrum en via talentcoaches intensief begeleid en opgeleid. Dat is belangrijk voor de organisatie en de economische bedrijfsvoering, maar ook voor de menselijke ontwikkeling en ontplooiing.”

WAAK werft personen aan met diverse handicaps, maar mensen met een mentale achterstand vertegenwoordigen de grootste groep. “We plaatsen de ontplooiingskansen van mensen met beperkingen centraal”, zegt Vannieuwenhuyse. “Door het bieden van werk creëren we structuur, zingeving, sociale contacten en cohesie, brede vorming en assertiviteit, zelfstandigheid en onafhankelijkheid. We helpen onze medewerkers overigens bij hun grote en kleine problemen, zoals aangiftes, complexe brieven, relationele problemen of financiële zorgen. We doen dit enerzijds vanuit onze missie, en anderzijds omdat mensen zonder zorgen beter presteren.”

Economische realiteit

Behalve met het maatschappelijke aspect moet de onderneming ook rekening houden met de economische realiteit. “Als industriële toeleverancier voelen we de crisis”, zegt Vannieuwenhuyse. “Vorig jaar konden we in dit segment nog sterk groeien, maar in 2013 jaar lijken de activiteiten te stagneren. Het komt er dus op aan onze tewerkstelling in het beste geval in stand te houden, en dat vergt een inspanning van onze verkoopafdeling. Onze dienstverlening is minder gevoelig aan de crisis: hier groeien we jaar na jaar met 20 tot 50 procent. Sinds een vijftal jaar streven we dan ook naar een evenwicht tussen onze diensten en productie. Zo leggen we niet alle eieren in één mand.”

ROEL VAN ESPEN

“We plaatsen de ontplooiingskansen van mensen met beperkingen centraal”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content