Duurzame datacentra

WIE

Patrick Smidts (56)

WORDT

Directeur Benelux bij Hydro66, de Zweedse leverancier van datacenterclouddiensten die sinds kort in België actief is.

WAS

“Ik kan terugblikken op een gevarieerde loopbaan. Ik was general manager van het Britse Easynet, in België en ook een tijdje in Nederland. In 2007 werd ik gevraagd het bedrijf in China uit te bouwen. We groeiden van drie mensen tot een ploeg van 150, verspreid over vijf vestigingen. Ik kan veel start-ups op mijn conto schrijven.”

WIL

“We leven in een wereld waarin we meer en meer met data moeten omgaan. Zowat alles is aan het digitaliseren, waardoor ook de behoefte aan datacenters groter wordt. En dat zorgt voor heel wat milieukosten, al dan niet verdoken. Er is ook het risico dat elektriciteit steeds onbetrouwbaarder is. Herinner u hoe een tijdje geleden de luchthaven van Schiphol een hele tijd stil lag als gevolg van een stroompanne. Maar tegelijkertijd zijn er plannen voor het bouwen van een nieuw datacenter in datzelfde gebied rond Amsterdam. Dat roept vragen op.

“Wij bieden een alternatief voor datacentra die duur, vervuilend en onbetrouwbaar zijn: een datacentrum gelegen in het Zweedse Boden, vlak bij de poolcirkel. Het klimaat is er beduidend koeler, wat een besparing op airconditioning oplevert. Bovendien wekken we onze energie met hydrodynamica op. Daar komt de naam van het bedrijf vandaag: Hydro wijst op de energie-opwekking, 66 naar de breedtegraad van de poolcirkel. Het is onze taak meer ruchtbaarheid te geven aan het feit dat er alternatieven bestaan voor de datacenters in zuidelijk gelegen gebieden.”

VRIJE TIJD

“Een paar jaar geleden ben ik beginnen te golfen, een fantastische uitdaging. Ook lezen is een van mijn favoriete bezigheden. En dankzij Klara hou ik meer en meer van klassieke muziek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content