Duurzaamheidsdocumenten digitaliseren

© Getty Images

Enperas helpt bouwprofessionals om de duurzaamheid van gebruikte materialen te checken. Oprichter en CEO Luc Plancke legt uit hoe zijn software het verschil kan maken.

Wat is Enperas? “Enperas is een spin-off van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). De start-up ontstond uit een project om het complexe en tijdrovende creatieproces van Environmental Product Declaration-documenten te digitaliseren. Zulke EPD’s omvatten een levenscyclusanalyse en een beoordeling van de ecologische voetafdruk van bouwproducten.”

Wat doet Enperas precies? “Enperas levert software en advies om dat proces grotendeels te automatiseren en te digitaliseren. Zo dragen we bij aan de ontwikkeling van duurzame projecten en activiteiten. De industrie kan via onze software ook investeringen afwegen tegen een lagere ecologische voetafdruk van zijn geproduceerde materialen.”

Hoe groot is de behoefte? “Sinds 2014 is een EPD bij wet verplicht om over het duurzame karakter van een product te communiceren. Die verplichting legt een flinke last op de schouders van fabrikanten. Anderzijds is zo’n EPD een must voor architecten, aannemers en bouwheren, om de impact van bouwproducten op het milieu, het klimaat en de gezondheid te kunnen beoordelen. Iedereen heeft dus baat bij onze oplossing.”

Welke steun geniet Enperas? “Acht leden van het businessangelsnetwerk BAN Vlaanderen stapten in Enperas. Naast 400.000 euro kapitaal brengen ze vooral hun complementaire ondernemerservaring en netwerken mee in het bedrijf. Zo leggen ze een stevige basis, die Enperas in staat stelt naar de markt te trekken met hoogwaardige technologie en adviesverlening.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content