Trends Impact Awards 2025: Cera en Galler zijn de publiekswinnaars

© Inge Kinnet
Roel Van Espen Medewerker van Trends

De coöperatie Cera en de chocolatier Galler zijn de publiekswinnaars van de Trends Impact Awards 2025.

De beoordeling van de jury voor de Trends Impact Awards werd dit jaar aangevuld met een publieksstemming. De Trends-lezers kregen de kans twee impactvolle bedrijven – een kmo en een grote onderneming – uit onze genomineerdenlijst te kiezen.

Cera: mensen verbinden met walnoten

In de categorie ‘Gelijkheid en inclusie’ blaast de coöperatie Cera (samen met de coöperatie 37 graden) de vergeten walnoottraditie nieuw leven in met het Notenkrakken-project. “Elk najaar roepen we onze vennoten en het publiek op walnoten te rapen, …”, legt projectverantwoordelijke Marie Vanwingh uit. “Die noten kunnen ze binnenbrengen bij een van onze inzamelpunten. Dat zijn sociale ateliers: plekken waar personen met een afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding krijgen.”

“De mensen in die ateliers noemen wij onze ‘krakken’, omdat zij de walnoten met de hand én met de grootste zorg sorteren en kraken. Voor hen is dat waardevol werk, waarvoor ze ook eerlijk vergoed worden. De noten worden nadien geperst tot hoogkwalitatieve notenolie – en sinds dit jaar ook tot verzorgingsproducten – die verkocht worden in de webshops van Cera en 37 graden, in de sociale ateliers en in sommige Oxfam-winkels.”

Het Notenkrakken-project begon vijf jaar geledenen groeide uit tot een campagne met een brede positieve impact. “De walnoot is zo een symbool geworden van een inclusieve samenleving die talenten waardeert en mensen samenbrengt”, stelt Marie. “Het project creëert betekenisvol werk, verbindt mensen met de natuur en met lokale grondstoffen.”

Galler: ethische en duurzame chocolade

De tweede publiekswinnaar prijkt in de categorie ‘Biodiversiteit’: Galler, een Belgische chocoladefabrikant. “Onze sector wordt van oudsher gekenmerkt door een onrechtvaardigheid op milieu- en sociaal vlak”, zegt ethics & sustainabilitycoördinator Claire Meurens. “Daarom hebben wij onze aanpak de afgelopen vijf jaar radicaal veranderd.”

Sinds 2020 ontwikkelt Galler een ambitieus boslandbouwproject in Ivoorkust. Dat gebeurt in samenwerking met de cacaoproducentencoöperatie Yeyasso en de Universiteit van Luik. “Het project vormt de basis van ons engagement bij de start van het hele proces”, legt Claire uit. “Dat vertaalt zich in het aanplanten van 60.000 bomen, wetenschappelijke monitoring van de biodiversiteit en koolstofopslag, en de overstap naar biologische teeltmethoden.”

“Onze samenwerking met de Universiteit van Luik, de Koning Boudewijnstichting, Beyond Chocolate en Enabel beoogt een ethische en duurzame transitie van de chocoladeproductie. We werken aan steun aan lokale gemeenschappen, de verbetering van de levensomstandigheden van cacaoboeren, de bestrijding van kinderarbeid, empowerment van vrouwen en diversificatie van de inkomsten.”

De Trends Impact Awards worden uitgereikt op 13 november 2025 in Tour & Taxis in Brussel. Schrijf u hier in.

Partner Expertise