Nederlandse regulator waarschuwt voor hacken zonnepanelen via omvormer

ZONNEPANELEN De meeste Belgische pensioenfondsen geven geen voorschot door het extra administratieve werk. © Getty Images

Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken. Dat meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), de Nederlandse communicatieregulator, na onderzoek van verscheidene omvormers.

Veel omvormers in de panelen die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in elektriciteit, voldoen volgens de waakhond niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.

Door omvormers te verbinden met het internet, kunnen eigenaren van zonnepanelen monitoren wat hun energieopbrengst is. Maar dat is niet zonder risico, waarschuwt de RDI. Geen enkele van de onderzochte omvormers voldoet namelijk aan de norm voor cyberveiligheid. Hackers lijken daardoor vrij spel te hebben. Niet alleen kunnen zij zonnepanelen van afstand uitschakelen of bestoken met ddos-aanvallen, ook is het mogelijk via de omvormers persoonsgegeven buit te maken.

Storingen

Verder komt uit het onderzoek van de toezichthouder naar voren dat vijf van de negen onderzochte omvormers storingen kunnen veroorzaken. Als voorbeeld noemt de RDI radio’s en draadloze tags om deuren te openen, die beide als gevolg van een storing minder goed kunnen functioneren. 

Fabrikanten van de omvormers zijn in Nederland vanaf augustus volgend jaar verplicht te voldoen aan de eisen voor cyberveiligheid. De toezichthouder adviseert consumenten om de omvormers te voorzien van sterke wachtwoorden en regelmatig updates uit te voeren.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content