Ekopak haalt de industrie van het drinkwaternet: ‘We zijn een mondiale speler geworden’

MELISSA VANHOECKE "Het is toch absurd dat voor bijna alles drinkwater wordt gebruikt?"
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Het beursgenoteerde bedrijf Ekopak verkoopt en verhuurt installaties om water te zuiveren en te hergebruiken. “Om aardappelen te wassen heb je toch geen drinkwater nodig.”

“Wij zijn een leverancier van industrieel proceswater en helpen de industrie bij het behalen van zijn duurzaamheidsdoelen”, vat marketingmanager Melissa Vanhoecke samen wat Ekopak doet. “Die industrie verbruikt heel veel water. Wij helpen hen af te koppelen van het waternet en leveren het water dat ze nodig hebben in hun productieproces.”

Op welke manier hebt u daarmee impact?

VANHOECKE. “We leven in een klein land dat slecht scoort op waterstress, omdat wij veel industrie hebben die veel water consumeert en een grote bevolking op een kleine oppervlakte. Er is ook steeds meer aandacht voor die problemen. Waterschaarste komt vaak in de pers en ook de overheid is met het thema bezig. Denk maar aan de Blue Deal van Vlaanderen. Wij helpen de industrie aan het water dat ze nodig heeft. Dat is niet altijd de kwaliteit van drinkwater. Het is toch absurd dat voor bijna alles drinkwater wordt gebruikt? Voor het wassen van aardappelen in de voedingsindustrie is dat helemaal niet nodig. We gaan na wat de kwaliteitseisen zijn van de klant en creëren de beste fit. We hebben onlangs een overname gedaan van een specialist in de behandeling van afvalwater. Zo sluiten we de cirkel.”

Hoe meet u die impact?

VANHOECKE. “Voor onze positieve impact kunnen we monitoren hoeveel gerecycleerd water een bedrijf verbruikt en dus kunnen we ook per klant zien hoeveel drinkwater bespaard is. Daarnaast zijn we ook bezig met onze negatieve impact te verkleinen. Om water te zuiveren voor hergebruik is chemie nodig. We werken samen met universiteiten om nieuwe technologieën te testen en de impact van onze installaties te verminderen.”

‘Sinds 2020 hebben we al meer dan 9 miljoen kubieke meter stadswater bespaard’

Hoeveel impact hebt u tot nu al gehad?

VANHOECKE. “Wij meten vooral bij de klanten waar we Water-as-a-Service (WaaS) leveren. Dat is een leasemodel waarin wij de eigenaar van de installatie blijven en de klant betaalt voor zijn verbruik. Online monitoren we hoeveel drinkwater we daar besparen. Sinds 2020 gaat het om meer dan 9 miljoen kubieke meter stadswater.”

Hoe kunnen beleggers investeren? Tegen welk rendement en wat zijn de risico’s?

VANHOECKE. “Ekopak is genoteerd op de beurs van Brussel. 21 procent van onze aandelen is vrij verhandelbaar. Ons doel is om tegen 2028 140 miljoen euro omzet te halen, waarvan 25 tot 30 procent WaaS-activiteiten. We betalen geen dividend. Ik denk dat we een toekomstbestendig businessmodel hebben en de raad van bestuur kijkt toe op alle plannen. De risico’s staan uitvoerig beschreven in ons jaarverslag.”

Waar dient het opgehaalde geld bijvoorbeeld voor?

VANHOECKE. “Het opgehaalde geld wordt aangewend voor de financiering van onze WaaS-installaties. Die bouwen we zelf en zijn in ons beheer. Daarnaast dient het ook voor strategische overnames. In september vorig jaar kochten we nog Global Water & Energy, waardoor we een mondiale speler zijn geworden. We willen verder internationaliseren. We verhuizen ook naar een nieuw hoofdkantoor, wat nodig is omdat we hard groeien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content