Cowboy en Upway stimuleren e-bikemarkt met inruilprogramma

Het atlier van Upway in Mechelen.
Dimitri Dewever medewerker Trends

Het Belgische e-bikemerk Cowboy lanceert een inruilprogramma met Upway om de circulaire economie en tweedehands e-bikemarkt te stimuleren. Eigenaars van meer dan 200 e-bikemerken kunnen hun oude fiets inruilen voor een nieuwe Cowboy met korting. “Wij knappen de ingeleverde fietsen op en verkopen ze via ons onlineplatform.”

Upway is een onlineplatform voor particulieren en professionele klanten, dat gebruikte elektrische fietsen van meer dan 200 merken koopt. Ook de fietswinkelketen Lucien heeft een inruilactie met Upway tussen 15 juli en eind oktober, raakte in de marge van de samenwerking met Cowboy bekend.

“Wij knappen de ingeleverde fietsen op en verkopen ze op ons platform”, verduidelijkt Philippe De Schutter, expansion lead bij Upway. Mensen krijgen korting als ze hun fiets hier binnenbrengen en een nieuwe Cowboy kopen. “Met onze taxatietool kunnen eigenaars de waarde van hun elektrische fiets berekenen door basisinformatie in te voeren, zoals het model, het bouwjaar, het gebruik en de kilometerstand. Dat levert een eerste schatting op, die vervolgens door een Cowboy-­expert wordt bevestigd.” Die bevestiging kan plaatsvinden bij de eigenaar thuis, in een Cowboy-filiaal of bij deelnemende fietsenwinkels. Cowboy zet de tool ook op zijn website. Na goedkeuring van de schatting neemt de expert de fiets over en ontvangt de eigenaar een voucher met de waarde van de e-bike (gemiddeld rond 1.000 euro), plus een extra korting van 150 euro voor een nieuw Cowboy-model.

Mechelen

Upway werd drie jaar geleden in Frankrijk opgericht door twee voormalige Uber-managers. Het creëerde een onlineplatform voor particulieren en professionele klanten dat gebruikte elektrische fietsen koopt, en die vervolgens in eigen werkplaatsen opknapt. De refurbished e-bikes worden daarna verkocht via een eigen webshop en aan huis geleverd met twaalf maanden garantie op het frame, de batterij, de motor en de elektronica. Met de opening van een groot refurbishmentcentrum in Mechelen streek het bedrijf in maart ook in ons land neer. Hier ziet u de videoreportage daarover. Als de vooropgestelde groeiplannen op schema blijven, werken er in België tegen eind dit jaar 65 mensen bij Upway, en worden er maandelijks 2.000 fietsen geïnspecteerd en gerepareerd – gaande van elektrische stadsfietsen, speedpedelecs, e-plooifietsen en e-mountainbikes.

Betaalbaar

Philippe De Schutter: “Door een elektrische fiets opnieuw te gebruiken, helpen fietsers ook het milieu te beschermen door te besparen op CO2-uitstoot en kostbare grondstoffen die nodig zouden zijn geweest om een nieuwe e-bike en de batterij te produceren.” Charles Van Haverbeke, chief sales officer van Cowboy, voegt toe: “Met deze eenvoudige inruilmogelijkheden vanuit huis zijn onze fietsen nog nooit zo betaalbaar geweest.”

Door een elektrische fiets opnieuw te gebruiken, helpen fietsers ook het milieu te beschermen.

Philippe De Schutter

Expansion Lead

Volgens Upway-oprichter en CEO Toussaint Wattinne worden e-bikes nog te snel afgeschreven, terwijl ze perfect een tweede leven kunnen krijgen. Uit een onderzoek van Upway en iVOX in 2023 blijkt dat 29 procent van de Belgen een elektrische fiets bezit, en 38,2 procent van de Vlamingen. De markt voor tweedehands e-bikes is dan ook in volle ontwikkeling. Hoewel e-bikes populair zijn als alternatief voor woon-werkverkeer, vormt de hoge aankoopprijs vaak een drempel. “Upway biedt een oplossing door refurbished e-bikes tot 60 procent goedkoper aan te bieden”, klinkt het.

Het bedrijf heeft naast in Mechelen ook vestigingen in Parijs, Berlijn en New York, en bedient klanten in verschillende landen. Met een recente grote financieringsronde haalde Upway 30 miljoen dollar op. “De verwachting is dat de verkoop van e-bikes in 2030 de verkoop van auto’s zal overtreffen”, besluit Philippe De Schutter. “Daarom is het essentieel om de toegang tot een betrouwbare secundaire markt voor gebruikte e-bikes te ondersteunen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content