Winnaar Trends Global Impact Award: BioFirst Group zet insecten in voor gezonde gewassen

BIOFIRST GROUP Het bedrijf was begonnen als een hommelkweker en is uitgegroeid tot een wereldleider in biologische gewasbescherming. © Francky Verdickt

BioFirst Group is de toonaangevende speler in de duurzame landbouwsector. Het bedrijf was begonnen als een hommelkweker en heeft nu een compleet assortiment van oplossingen voor tuinbouw en veldgewassen. Het doel is tot de toptienspelers in de duurzame landbouw te behoren.

Natuurlijke bestuiving, hulpinsecten en -mijten, hoogtechnologische detectie- en monitoringoplossingen, biocontroleproducten, biostimulanten, biomeststoffen en gesofisticeerde inoculanten. De oplossingen van het in Westerlo gevestigde BioFirst bieden significante verbeteringen voor de gezondheid van de gewassen en de opbrengsten, en zijn doeltreffend en gemakkelijk toe te passen. Het biedt alternatieven voor conventionele insecticiden en biologische oplossingen die rechtstreeks bijdragen tot de beperking van de klimaatverandering door de CO2-uitstoot te verminderen en gezonde bodems te herstellen. Daarmee wint BioFirst Group de Trends Impact Award voor Ecologie én de Trends Global Impact Award bij de grote bedrijven.

Vandaag is een groeiend aantal chemische gewasbeschermingsmiddelen verboden vanwege hun impact op de gezondheid of de biodiversiteit. Ook ontwikkelt zich resistentie bij insecten, waardoor boeren steeds meer moeten sproeien. Die situatie heeft de zoektocht naar alternatieven de afgelopen tien jaar versneld, met BioFirst als leider in de sector.

Diversificatie

Het bedrijf was begonnen als een hommelkweker en is uitgegroeid tot een wereldleider in biologische gewasbescherming. “Die transformatie toont de vastberadenheid van het bedrijf om veranderingen in de landbouw teweeg te brengen en tegelijkertijd het milieu en de biodiversiteit te beschermen”, legt CEO Jean-Marc Vandoorne uit.

Tot de best verkopende producten behoren mijten die rode spinnen en witte vliegen verdelgen.

Nu hommels nog maar 10 procent van de verkoop vertegenwoordigen, richt het bedrijf zich op “nuttige insecten”, natuurlijke macro-organismen die worden gebruikt om specifieke plagen van planten te bestrijden. Tot de best verkopende producten behoren mijten die rode spinnen en witte vliegen verdelgen, de belangrijkste plagen in de tuinbouw. “Door een zelfvoorzienend systeem te creëren, met minder plagen en een gevestigde populatie van nuttige organismen, worden chemicaliën alleen gebruikt als laatste redmiddel”, voegt Vandoorne toe.

Het bedrijf werd opgericht in 1987 en is actief in meer dan zeventig landen wereldwijd. Het is blijven groeien door het aanbod van biologische bestrijdingsoplossingen te diversifiëren. Er zijn vier afdelingen opgericht: Biobest, BioWorks, Plant Products en Biotrop, die expertise leveren in bestuiving, biopesticiden, biostimulanten, biofertilisatoren en gewasbeheerinstrumenten. Daarmee garandeert het een uitgebreide, innovatieve ondersteuning voor duurzame landbouw.

Vorig jaar bereikte de groep een mijlpaal met de overname van zijn Braziliaanse tegenhanger Biotrop voor 530 miljoen euro, waarmee het aanbod in de vollegrondlandbouw werd uitgebreid. De transactie werd voornamelijk gefinancierd door een kapitaalverhoging van 365 miljoen euro door BioFirst.

Bekijk ook:

Partner Content