BeeOdiversity meet biodiversiteit met bijen: ‘Met meer dan 80.000 bijen die voor ons werken, zijn we de grootste werkgever in België’

BEEODIVERSITY Gebruikt bijen als natuurlijke drones. © Getty Images

BeeOdiversity heeft het project BeeOmetrics ontwikkeld, dat is gebaseerd op de aanwezigheid van wilde bijen als bio-indicator. Daarmee kunnen de biodiversiteit en de vervuilende stoffen die het milieu beïnvloeden, worden gemeten. De start-up wint de Trends Impact Award voor Ecologie bij de kmo’s.

“Met meer dan 80.000 bijen die voor ons werken, zijn we de grootste werkgever in België”, lacht Michaël van Cutsem, de CEO van BeeOdiversity. “Tegen 2050 zal 50 procent van de soorten verdwenen zijn en zal 45 procent van het voedsel pesticiden bevatten”, waarschuwt de CEO, die besloten heeft om het probleem van de biodiversiteit aan te pakken.

Door bijen als natuurlijke drones te gebruiken, kan de start-up de biodiversiteit meten. Met BeeÔtels (bijenhotels) onderzoekt het bedrijf de bezettingsgraad van wilde bijen in de omgeving. Dat wordt automatisch berekend met behulp van beeldherkenning, op basis van een foto genomen door een smartphone. Naast de bezettingsgraad en om de omgeving waarin de bijen leven gedetailleerder te bestuderen, wordt ook het stuifmeel geanalyseerd dat de bijen meebrengen. Dat wordt gebruikt om de aanwezigheid van vervuilende stoffen uit de landbouw (pesticiden, nitraten, enzovoort) en de industrie (zware metalen of PFAS, bijvoorbeeld) op te sporen en om de biodiversiteit van planten te meten.

Met dit project wil de start-up de toegang tot biodiversiteitsgegevens democratiseren.

“Het doel is verbanden te leggen tussen de bezettingsgraad van de BeeÔtels, de aanwezigheid van vervuilende stoffen uit de landbouw en de industrie, de biodiversiteit van planten en de bodem, zodat de bezettingsgraad een algemene indicator van het milieu wordt die kan worden gebruikt om advies te geven over acties en verbeteringen. Daarna kan dit systeem op grote schaal worden ingezet”, legt Michaël van Cutsem uit. Om dat te bereiken integreert BeeOmetrics artificiële intelligentie.

Waardecreatie

Met dit project wil de start-up de toegang tot biodiversiteitsgegevens democratiseren, zodat iedereen problemen kan identificeren en gerichte actie kan ondernemen om vervuiling tegen te gaan en de lokale biodiversiteit te verbeteren. Huidige oplossingen, zoals satellietbeelden, drones, sensoren of veldinventarisaties, zijn erg duur en meestal voorbehouden aan grote bedrijven. “In het beste geval gebruiken kleine organisaties empirische en willekeurige methodologieën om problemen op te lossen”, aldus de CEO.

De BeeOmetrics-oplossing richt zich zowel op de landbouwsector als op bedrijven, scholen, gemeenten en lokale autoriteiten. “De verbetering van het milieu, het werk, het welzijn en het imago heeft een blijvend effect op de activiteiten en resultaten van een onderneming. Die waardecreatie is de ambitie en de boodschap die BeeOdiversity sinds zijn oprichting uitdraagt.”

De start-up, die aanvankelijk met eigen middelen werd gefinancierd, ontving begin dit jaar een Europese EIC Transition-financiering van meer dan 2 miljoen euro, waardoor de ontwikkeling van het project kon worden versneld. Volgens Markets&Markets is de biodiversiteitsmarkt in 2021 al meer dan 14 miljard euro waard en blijft die versnellen, dankzij de nieuwe verplichtingen voor extrafinanciële verslaggeving en het groeiende bewustzijn van de risico’s die gepaard gaan met de achteruitgang van de biodiversiteit in veel sectoren.

Partner Content