Aurubis Olen geeft gerecycleerde metalen een toekomst: Vlaanderen wordt ‘metal valley’
De grondstoffenmarkt wordt steeds complexer. Een miljoeneninvestering moet de recyclage van koper en nikkel op de Vlaamse sites van Aurubis naar een hoger niveau tillen. De eindproducten zijn zo zuiver dat ze gebruikt kunnen worden voor de productie van elektronica en elektrische voertuigen.
In thuisbatterijen, de nieuwste elektronische snufjes of windmolens: door de energietransitie en de digitalisering is er een grote nood aan kritische grondstoffen zoals koper, tin en nikkel. Die waardevolle metalen kunnen optimaal gerecycleerd en verwerkt worden in de tandemprojecten Advanced Sludge Processing by Aurubis (ASPA) en Bleed treatment Olen Beerse (BOB) van Aurubis Group. Daarmee wint het bedrijf de Trends Impact Awards voor Circulaire Economie bij de grote bedrijven.
De Duitse multinational heeft 103 miljoen euro uitgetrokken om zijn fabrieken in Olen en Beerse te transformeren. BOB en ASPA zijn volledig op maat van Aurubis ontwikkeld, dat gespecialiseerd is in de recyclage van materialen die door hun complexe samenstelling doorgaans als afval worden beschouwd. Het doel van het bedrijf is de reststromen die niet intern gerecycleerd of extern verkocht konden worden, alsnog een toekomst te geven in de circulaire economie. Met de tandemprojecten kunnen de afvalstromen via een complex verwerkingsproces voortaan intern en op een heel duurzame manier worden gerecycleerd, en de metalen daaruit worden gevaloriseerd.
De Duitse multinational heeft 103 miljoen euro uitgetrokken om zijn fabrieken in Olen en Beerse te transformeren.
Met ASPA kan Aurubis extra tin en poeder-metallurgisch staal winnen uit anode-slib. Het tin dat Aurubis in Beerse produceert, is heel zuiver en daarom sterk gewenst voor hoogtechnologische elektronica. Dankzij BOB kan de metaalgroep nikkel valoriseren uit fabrieken in Beerse en Olen onder de vorm van NiSO4. Dat is een basismateriaal voor de productie van hoogperformante batterijen voor onder meer elektrische wagens.
BOB en ASPA zijn volledig geïntegreerd in de flow en de strategie van de metaalverwerker, omdat ze interne stromen inzetten en opwaarderen. Aurubis ziet die projecten als essentieel om zijn verdere groei te stimuleren en een pionier te zijn in een vooruitstrevende en duurzame recyclage en productie van metalen in een steeds complexer wordende grondstoffen- en schrootmarkt. De complexe grondstoffen kunnen nadien weer worden ingezet bij de productieprocessen van de metaalverwerker.
Metal valley
De groep wil met de gerecycleerde metalen opnieuw waarde creëren en ze verantwoordelijk inzetten. Gezien de snelle evoluties in digitalisering en elektrische mobiliteit, waarin de metalen onmisbaar zijn, heeft de groeistrategie een grote ecologische en maatschappelijke impact. Door die ingesteldheid wordt de rol van Vlaanderen als ‘metal valley’ versterkt.
De jury looft Aurubis voor die ambitieuze investering. Het geld wordt ook gebruikt met het oog op toekomstige duurzaamheidsdoelstellingen en gaat verder dan de huidige vereisten. Ze hebben zo goed als geen uitstoot en behalen een hoge energie-efficiëntie. Zo bedraagt de CO2-voetafdruk van de koperproductie minder dan de helft van het wereldgemiddelde. De metaalverwerker heeft oog voor de noden van de maatschappij en toont een grote ondernemerszin. De keuze van de groep Aurubis om ook in Vlaanderen te blijven investeren, resulteert in ruim vijftig extra banen en biedt jobzekerheid voor het huidige team. Aurubis biedt als werkgever een inkomen aan 1.250 Vlaamse gezinnen.
Trends Impact Awards 2024 bekronen 12 straffe projecten met duurzame impact
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier