Duurzaam duurt het langst

© Fyteko
essenscia
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

11 oktober 2017, 17:30 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Zes bedrijven, van start-up tot multinational, zes verschillende domeinen, van kunststoffen tot medicijnen, en toch doen ze allen hetzelfde: de grenzen verleggen van duurzame ontwikkeling. Deze Belgische ondernemingen ademen de toekomst. Zij kiezen voor een investering die de wereld als geheel vooruit moet stuwen.

Door lokaal te produceren en globaal vruchten te plukken. Door internationaal samen te werken en kennis te delen. Duurzaam duurt het langst, aangezien het in elk onderdeel van de waardeketen zit. Het zit in het gebruik van grondstoffen, het verwerken van afvalstoffen, in het materiaal van eindproducten. Zo illustreren de chemie en life sciences dat de antwoorden op de wereldwijde uitdagingen voor een stuk uit België komen.

FYTEKO

Helpt Belgische start-up honger de wereld uit?

Duurzaam duurt het langst
© Fyteko

Waarover gaat het?

Landbouwers zelfs bij periodes van tijdelijke droogte een goede oogst garanderen. De innovatie van Fyteko kan een kapitale doorbraak betekenen voor de voedselvoorziening in bepaalde regio’s van de wereld. Fyteko, gesteund door het essenscia Innovation Fund, maakt daarvoor gebruik van ‘groene chemie’, waarbij de natuurlijke genen van de plant geactiveerd worden als beschermingsmechanisme tegen droogte of hittestress.

Waarom is het zo duurzaam?

Fyteko ontwikkelde een bio-afbreekbare molecule die het metabolisme van planten op een natuurlijke wijze beter bestand maakt tegen een tekort aan water. Het systeem is 100% biogebaseerd, bevat geen schadelijke stoffen en voorkomt dat oogsten in periodes van droogte verloren zouden gaan. Zo zorgt deze uitvinding voor meer voedselzekerheid en gezondere voedingsgewassen.

RECTICEL EN COVESTRO

Slaapt u binnenkort op een bedje van CO2?

Duurzaam duurt het langst
© Recticel

Waarover gaat het?

Polyurethaanschuim als vulling voor matrassen en zitmeubels wordt traditioneel gemaakt op basis van polyolen, waarvoor aardolie wordt gebruikt. Het chemiebedrijf Covestro heeft een revolutionair polyol, cardyon, ontwikkeld met CO2 als grondstof. De onderzoeksteams van Covestro en het Belgische bedrijf Recticel werkten nauw samen in de testfase. Recticel is wereldwijd het eerste bedrijf dat deze polyol inzet voor de productie van matrassen.

Waarom is het zo duurzaam?

Covestro is erin geslaagd 20% van de aardolie die nodig is voor de productie van de polyol te vervangen door CO2, en dit zonder kwaliteitsverlies. De CO2 wordt opgevangen in een nabijgelegen productiebedrijf en bij Covestro wordt dit broeikasgas hergebruikt als hoogwaardige grondstof. Door CO2 te herintegreren in de waardeketen, helpt deze innovatie de koolstofkring te sluiten en de wereld wat meer duurzaam te maken.

UNIVERCELLS

Biologische medicijnen in fabriekjes op zakformaat

Duurzaam duurt het langst
© Univercells

Waarover gaat het?

Het doel is om hoogwaardige biologische medicijnen tegen een zo laag mogelijke kostprijs lokaal te produceren. Univercells doet dit door kleine, geautomatiseerde en geïntegreerde productiesystemen te ontwikkelen. Dankzij deze fabriekjes op zakformaat kunnen ook mensen in ontwikkelingslanden toegang krijgen tot levensreddende vaccins en nieuwe biologische medicijnen. De Bill & Melinda Gates Foundation investeert mee in deze Belgische innovatie.

Waarom is het zo duurzaam?

Univercells maakt biologische geneesmiddelen voor iedereen beschikbaar en betaalbaar door de productiewijze ervan heruit te vinden, en dit op wereldschaal. De lokale productie zorgt niet alleen voor een technologie- en kennistransfer naar ontwikkelingslanden, maar is ook duurzamer doordat transport- en distributiekosten grotendeels wegvallen. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat meer mensen toegang krijgen tot een betere gezondheidszorg.

MILLIBETER

Insecten zetten afval om in hoogwaardige grondstoffen

Duurzaam duurt het langst
© Jonathan Debeer

Waarover gaat het?

Millibeter ontwikkelt technologieën waarbij larven van de zwarte wapenvlieg gebruikt worden om het organisch afval dat ze opeten om te zetten in hoogwaardige grondstoffen als eiwitten, vetten en chitine. Deze biomassa kan gebruikt worden in industriële lijmen, maar evengoed in aquacultuur als vervangmiddel voor vismeel.

Waarom is het zo duurzaam?

De productie gebeurt lokaal en Millibeter sluit de cirkel van afvalstoffen tot grondstoffen. In de natuur is organisch afval steeds het begin van een nieuwe cyclus. Door dit concept toe te passen in de geïndustrialiseerde economie kan het een antwoord zijn op de voortdurende vraag naar grondstoffen. Millibeter haalt met andere woorden toegevoegde waarde uit afval en biedt een duurzaam alternatief met hernieuwbare grondstoffen.

SABERT

Betere verpakkingen, minder afval

Duurzaam duurt het langst
© Sabert

Waarover gaat het?

Sabert ontwikkelt producten voor de verpakking van voeding en drank, hierbij gebruikmakend van minimum 50% aan gerecycleerd plastic. Daarnaast biedt Sabert een gamma van verpakkingsproducten op basis van suikerrietpulp, 100% biologisch, composteerbaar en afkomstig van de suikerindustrie voor wie deze grondstof eigenlijk een afvalstof is.

Waarom is het zo duurzaam?

Afval nuttig gebruiken en meer recycleren is volgens Sabert de sleutel tot succes voor de economie van vandaag en morgen. De vraag naar meer duurzaamheid neemt toe – zowel bij consumenten als bij horecaprofessionals – alsook de druk op grondstoffen. Sabert biedt hierop een antwoord en combineert duurzaamheid met de zorg voor voedselveiligheid en een optimale houdbaarheid van voedingsmiddelen.

DECEUNINCK

Oude raamprofielen krijgen tweede leven in nieuwe bouwproducten

Duurzaam duurt het langst
© Deceuninck

Waarover gaat het?

Deceuninck, producent van kunststof raam- en deursystemen en allerlei bouwtoepassingen, recycleert 100% van de harde pvc aan het einde van zijn levenscyclus. De gerecycleerde grondstof begint een tweede leven in de kern van nieuwe bouwproducten en raamprofielen die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Ook de nieuwste generatie profielen, met glasvezelversterking, kunnen volledig gerecycleerd worden.

Waarom is het zo duurzaam?

Het resultaat is een raamprofiel met identieke isolerende eigenschappen en minder materiaalgebruik. Zo wordt niet alleen CO2-uitstoot vermeden tijdens de productiefase, maar ook tijdens de gebruiksduur van het product. Het loont dus om al van in de ontwerpfase van een product rekening te houden met de duurzaamheid tijdens de ganse levenscyclus. Hiermee draagt Deceuninck fors bij aan VinylPlus, het vrijwillig sectorengagement om tegen 2020 jaarlijks 800.000 ton gebruikt pvc te recycleren in Europa. Een sterk staaltje circulaire economie.