Duurzaam beleggen voor particulieren

Hij is de zestig voorbij, maar dat heeft gewezen bankier Vincent De Brouwer niet belet nog een nieuwe professionele weg in te slaan. In 2020 werd hij de Belgische countrymanager van LITA, een Franse organisatie die duurzaam investeren wil aanmoedigen.

Hoe verliep dat eerste jaar?

VINCENT DE BROUWER. “Het was een fantastisch jaar, ondanks de coronacrisis. LITA is een bedrijf dat aan een betere toekomst werkt. We bieden beleggers de mogelijkheid om hun geld op een duurzame manier te investeren in projecten en bedrijven met een positieve impact. Die bedrijven worden op een professionele manier geselecteerd, zowel op basis van hun kredietwaardigheid als hun bijdrage aan de maatschappij. Ongeveer 5 procent van de projecten die aan ons worden voorgelegd, doorstaan die twee criteria.”

Welke bedenkingen hebt u bij het Glasgow-akkoord?

DE BROUWER. “Wat in Glasgow werd besproken, is van levensbelang, maar ligt volledig buiten mijn bereik. Ik heb het niet van dichtbij gevolgd. LITA werkt met kleine bedrijven, die op een heel oprechte manier hun steentje bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Glasgow werkte op macroniveau.

“Maar toch één bedenking: ik vind het erbarmelijk dat het kleine België in Glasgow niet met één stem heeft kunnen spreken. Dat Vlaanderen, een van de rijkste regio’s van Europa, de klimaatambitie van Europa wil temperen, vind ik een schande.”

LITA wilde in België groeien en meer bedrijven werven. Is dat gelukt?

DE BROUWER. “Ja. In 2021 zullen we wellicht meer dan twintig ondernemingen hebben gefinancierd, in vergelijking met dertien in 2020. Voor die twintig bedrijven zullen we wellicht meer dan 5 miljoen euro hebben ingezameld.”

Ook particulieren kunnen de doelstellingen onderschrijven. Wat doet u om hen mee te krijgen?

DE BROUWER. “LITA is er in de eerste plaats op uit particuliere beleggers aan te spreken. Het doel is ook de financiële wereld toegankelijker te maken voor de kleine belegger. Onze investeringsdossiers zijn gemakkelijk leesbaar voor niet-professionele investeerders. Ons aanspreekpunt kan beleggers helpen in hun investeringsaanpak en we sturen regelmatig rapporteringen op naar onze investeerders.”

Hebt u het voorbije jaar rolmodellen ontmoet in de bedrijfswereld?

DE BROUWER. “Alle bedrijven die bij ons campagne voerden zijn voor ons rolmodellen, die elk op hun manier en in hun sector een economisch verantwoord en duurzaam model ontwikkelen.”

U bent een ex-bankier. Hoe reageert de bankwereld op uw rol?

DE BROUWER. “Ik kan moeilijk spreken in naam van de bankwereld, maar ik kan zeggen dat veel ex-collega’s mij sterk aanmoedigen. Heel veel bankiers, en stilaan dus de bankwereld, willen oprecht de bocht van het duurzaam bankieren nemen. Die beweging is ingezet, maar is nog te traag. Onze taak is ook het bewustzijn van de burger tegenover duurzaam bankieren aan te scherpen en de bakens in de financiële wereld te helpen verzetten.”

Vincent De Brouwer

Is: countrymanager België bij LITA

Vrije tijd: natuurbeleving, lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content