Duel in de niche

Arseus en Melexis zijn allebei actief in een groeiniche en hebben de wind in de zeilen op de beurs. Maar Melexis heeft iets betere troeven voor beleggers.

Arseus, een voormalig filiaal van Omega Pharma, kondigde begin dit jaar aan dat het zijn tandheelkundige activiteiten verkoopt. Daarmee versterkt het zijn divisie Fagron, die is gespecialiseerd in magistrale bereidingen voor apotheken. Die afdeling levert maar liefst 90 procent van de resultaten van de groep op. Melexis produceert halfgeleiders, die in de eerste plaats bestemd zijn voor de autosector. Die niche profiteert van de groei van de wereldwijde automarkt en van de ontwikkeling van elektronicasystemen, vooral in hybride wagens.

Markt

De halfgeleidersector is over het algemeen zeer competitief, maar Melexis is actief in een niche met hoge technologische barrières. In zijn niche kan Arseus niet profiteren van zulke obstakels tegen nieuwkomers op de markt. Maar dankzij zijn schaalvoordelen en zijn marktleiderschap in Europa — die nu ook wordt uitgebreid naar het Amerikaanse continent — heeft het bedrijf toch een groot voordeel tegenover zijn concurrenten. Een gelijkspel voor beide.

Groei

Arseus heeft 2013 afgesloten met een organische groei van 12,6 procent. Door zijn beproefde overnamebeleid zag het zijn omzet stijgen met 14,4 procent, ondanks de negatieve wisselkoerseffecten. In het eerste kwartaal heeft de groep nog beter gedaan, met een omzetstijging van meer dan 30 procent. Nu ze haar tandheelkundige activiteiten heeft verkocht, kan ze nog meer profiteren van de expansie van Fagron, dat een organische groei van meer dan 13 procent haalt.

Melexis heeft in 2013 een omzet van 275,4 miljoen euro gerealiseerd. Dat is 11 procent beter dan vorig jaar — ondanks de sterke euro, die een negatieve impact van 2 procent had. Voor dit jaar rekent de groep op een omzetstijging van 10 à 15 procent.

Organisch vertonen Arseus en Melexis dus een vrij vergelijkbare groei, maar Arseus profiteert ook nog eens van zijn actieve overnamebeleid. Hier is Arseus in het voordeel.

Financiële toestand

Arseus had op 31 december een nettoschuld van 289 miljoen euro, die toen overeenstemde met 2,6 keer zijn ebitda-resultaat (bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen). Dat was niet slecht voor een rendabel groeibedrijf. De verkoop van de tandheelkundige activiteiten voor 50 miljoen euro heeft de schuldenlast nog wat meer verlicht.

Melexis doet nog beter, aangezien het een cashpositie heeft die licht hoger is dan zijn financiële schulden. Melexis haalt het punt.

Waardering

Beide aandelen doen het schitterend op de beurs, met stijgingen van meer dan 400 procent in vijf jaar. Die stijging is sinds begin dit jaar nog versneld met een winst van 34 procent voor Arseus en van 25 procent voor Melexis. Daarmee heeft de beurskapitalisatie van beide de grens van 1 miljard euro overschreden. Dat kan de deuren van de Bel-20 openen voor Arseus.

Melexis lijkt daar niet meteen voor in aanmerking te komen, aangezien Xtrion — het bedrijf van Roland Duchâtelet — bijna 54 procent van het kapitaal in handen heeft, wat de liquiditeit op de beurs beperkt. Dat meerderheidsbelang is de laatste jaren nog gestegen door het programma om eigen aandelen in te kopen. De groep is daar nu mee gestopt, omdat de koers van het aandeel de grens van 17 euro heeft doorbroken — de maximumprijs die werd vastgelegd voor het inkoopplan, en die de groep niet heeft willen verhogen.

De koers-winstverhouding van Melexis over de afgelopen twaalf maanden bedraagt 18,5, tegenover een historisch gemiddelde van 15. Arseus hoeft daarvoor niet onder te doen, met een verwachte koers-winstverhouding van 19 voor 2014. Geen van beide aandelen verdient dus een punt voor het criterium van de waardering.

Dividend

Melexis heeft de gewoonte alleen een interim-dividend uit te keren in oktober. Op basis van de coupon van 0,70 euro van 2013 biedt het aandeel een brutodividendrendement van 2,4 procent. De coupon lijkt gegarandeerd, aangezien Melexis slechts ongeveer de helft van zijn nettowinst en minder dan zijn vrije kasstroom (cash gegenereerd door zijn activiteiten min investeringen) uitkeert aan zijn aandeelhouders.

Arseus heeft zijn dividend de laatste jaren fors verhoogd tot 0,72 euro bruto voor 2013, wat neerkomt op een brutorendement van 1,9 procent. De coupon wordt traditioneel uitbetaald in de lente van het volgende jaar. Ook deze groep keert slechts een klein deel van haar winst en vrije kasstroom uit, maar die laatste is al bestemd om het overnamebeleid te financieren. Het dividend van Arseus is dus minder hoog en risicovoller, bijvoorbeeld in geval van een grote overname. Melexis is in het voordeel.

De visie van de analisten

De meningen van de analisten over Arseus zijn verdeeld, met vier koopadviezen, twee neutrale adviezen en een verkoopadvies. Hun gemiddelde koersdoel bedraagt 39 euro, wat wijst op een stijgingspotentieel van amper 5 procent.

De meningen over Melexis zijn vergelijkbaar: drie koopadviezen en drie neutrale adviezen. De analisten mikken op een koersdoel van gemiddeld 31 euro, wat een stijgingspotentieel van 6,5 procent inhoudt. Dat volstaat voor de halfgeleiderspecialist om dit punt binnen te rijven.

CÉDRIC BOITTE

De waardering van Melexis en Arseus is zo hoog opgelopen dat er niets mis mag gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content