Dubbel belegd

De portefeuille van het fonds Europe Equity Plus Fund van JP Morgan Funds combineert longposities met shortposities. Dat verlaagt het risico, zegt beheerder Paul Shutes.

Het fonds Europe Equity Plus Fund van JP Morgan Funds, dat Morningstar heeft bekroond met vijf sterren, belegt in Europese aandelen met een tikkeltje meer: de mogelijkheid om minder winstgevende posities short te verkopen. Het feit dat de beheerders longposities combineren met shortposities, geeft een extra dimensie aan het fonds. De afgelopen vijf jaar heeft die strategie behoorlijke rendementen opgeleverd. Paul Shutes, de clientportfoliomanager van de European Equity Group van JP Morgan Funds, licht de kenmerken van het fonds toe.

Hoe wordt de portefeuille samengesteld?

PAUL SHUTES. “Wij benaderen de Europese beursmarkten zeer actief. We beperken ons niet tot onze referentie-index, maar zoeken de groei waar we die kunnen vinden. We beleggen in aantrekkelijk gewaardeerde, hoogkwalitatieve aandelen met een stijgingspotentieel. Dat is het longgedeelte van de portefeuille. Daarnaast hebben we de mogelijkheid shortposities te nemen in aandelen die duur en van lage kwaliteit zijn, en in waarde dreigen te dalen. Door short te gaan, profiteren we van een daling van de koers.

Dat we bepaalde aandelen short kunnen verkopen, verlaagt het risicoprofiel, omdat we onze posities kunnen afdekken.”

Wat zijn uw belangrijkste long- en shortposities?

SHUTES. “We hebben tegelijk long- en shortposities in de sectoren waarin we beleggen. Een branche die erg bekoort, is de banksector. We hebben onder meer aandelen van Scandinavische banken, waarvan de balansen bulken van de liquiditeiten. De economische crisis heeft de vraag naar kredieten afgeremd, terwijl de activiteiten van de banken liquiditeitsstromen genereren die ongebruikt blijven. Een groot aantal van die instellingen, waaronder Barclays, heeft ervoor gekozen dat kapitaal in de vorm van royale dividenden uit te keren aan zijn aandeelhouders. Tegelijk blijven we wantrouwig staan tegenover bankinstellingen in Zuid-Europa. We hebben ervoor gekozen short te gaan op Spaanse en Italiaanse banken.

“Dat doen we ook in de sector van de materialen en de mijnbouw. Na de recente koersval zijn de aandelen in de mijnbouw zwak gewaardeerd, wat koopkansen biedt. Tegelijk nemen we shortposities in mijnbouwbedrijven die te gevoelig zijn voor de lage prijzen van edelmetalen.”

Wat zijn uw verwachtingen voor de Europese aandelenmarkten?

SHUTES. “De afgelopen vier jaar hebben de Europese aandelenmarkten zich niets gelegen laten liggen aan het macro-economische klimaat. De Europese economieën presteren ondermaats, en toch blijven de bedrijven meer dan behoorlijke cijfers bekendmaken. Die trend blijft.”

JPMorgan Funds – Europe Equity Plus Fund

ISIN-code: LU0289228842

Karine Huet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content