DSP VALLEY

Mentor weg, Frontier in

Mentor Graphics heeft zich teruggetrokken uit European Development Center ( EDC) één van de firma’s uit de Leuvense “DSP Valley” rond Imec. Mentor verkocht zijn aandeel aan de onbekende Californische start-up Frontier Design Inc. EDC kreeg op 1 september wel eerst een forse kapitaalinjectie. EDC gaf daarbij één nieuw aandeel uit, waarop Mentor intekende voor 334 frank, plus een uitgiftepremie van 101.438.666 frank, wat niet onaardig is als men weet dat EDC voordien al 135.158 aandelen had. Na opslorping van de uitgiftepremie, verdrievoudigde het kapitaal van EDC tot 146,6 miljoen frank. Financieel directeur Eddy Deville : “De kapitaalverhoging maakt deel uit van een pakket waarover lang is onderhandeld. Mentor Graphics heeft een moeilijke periode achter de rug en wilde uit onze activiteit weg. Wijzelf werkten hoe dan ook al als een zelfstandige unit binnen de groep.” EDC, dat 25 mensen tewerkstelt, verwierf ook de rechten op zijn ontwikkelingsomgeving DSP Station van Mentor. De Leuvenaars zullen zich nu, naast de verkoop van die ontwikkelingstools, gaan toeleggen op hun rol als “design service” voor DSP-toepassingen op de wereldmarkt. Digitale signaalprocessoren (DSP’s) vormen het hart van modems, GSM’s en allerlei multimedia-apparatuur. “Het woordje Europe paste niet meer in onze naam. Vandaar de wijziging in Frontier Design,” zegt Deville.

EDC startte op basis van knowhow van Imec en was de engineeringafdeling van Silvar-Lisco, tot die in 1989 verkocht werd aan Silicon Compiler Systems (SCS). Mentor kwam in ’90 in EDC via de overname van SCS en had 75 %. De overige aandelen zitten sinds ’90 bij Philips (20 %) en Imec (5 %). Volgens Eddy Deville is Frontier Design opgericht door “mensen uit de sector” en is Leuven hun enige vestiging. Op de vraag of EDC soms door het management zelf is overgenomen eventueel met bevriend risicokapitaal komt een “no comment”. Frontier Design heeft Eddy Deville zelf als nieuwe bestuurder aangesteld na het vertrek van de 3 Mentor-bestuurders. De overige bestuurders blijven Herman Beke, Rik Harwig (Philips) en Roger Van Overstraeten (Imec).

Door de nieuwe klemtoon op ontwerp, begeeft EDC/Frontier Design zich nu meer op het terrein van andere spelers in DSP Valley, zoals Sirius Communications of Easics.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content