“Druk op de rentevoeten bederft de markt”
De Belgische directeur van promotor Codic kan zijn deelnames aan Mipim nog nauwelijks tellen. De projectontwikkelaar bouwt binnenkort de nieuwe internationale zetel voor FedEx.
TRENDS. U hebt een sterke reputatie als topprojectontwikkelaar opgebouwd, ondanks de slechtere conjunctuur en de instorting van de prijzen in het kantoorsegment. Hoe slaagt u daarin?
PHILIPPE WEICKER (CODIC). “De kantoormarkt is al jaren moeilijk in termen van bezetting. Maar de privéondernemingen vragen steeds meer naar kwaliteitsproducten, gekenmerkt door flexibiliteit qua bezettingsgraad en energiezuinigheid. Bovendien vertoont de investeringsmarkt een ongekende bedrijvigheid. Dus hebben wij beslist om, ongeacht de conjunctuur, in geen geval af te wijken van de fundamentele waarden van de markt en van ons vak. Weet u, de huur is niet doorslaggevend als er knopen moeten worden doorgehakt. Al moet er natuurlijk wel rekening mee worden gehouden. En wanneer je een kwaliteitsproduct aanbiedt op de juiste plaats, dan loont dat vroeg of laat altijd. In de Leopoldwijk bijvoorbeeld was aan de Espace Meeus van het architectuuratelier van Genval een aanzienlijk prijskaartje verbonden. Maar nu brengt die ruimte 295 euro per vierkante meter op.”
Hoe komt het dat u zich makkelijker kunt handhaven dan sommige concurrenten?
WEICKER. “Uit ervaring hebben wij geleerd dat wanneer je de touwtjes van een project volledig in handen hebt, je het vlugger, makkelijker en beter kan realiseren. Dat geldt zowel in Brugge – waar het bijzonder moeilijk was -, in Schaarbeek, in Sint-Agatha-Berchem als in Luik, place Saint-Lambert. Als verschillende partijen aan hetzelfde project werken, heeft elk zijn eigen prioriteiten, zijn ritme, zijn eisen. Een ander belangrijk principe dat wij huldigen, is nooit speculeren. Iedereen die zich eraan gewaagd heeft, is op zijn gezicht gegaan. Als je een degelijk stadsproject hebt, je de moeite neemt om het grondig te analyseren, uit te werken, het aan de betrokkenen uit te leggen en daarbij de tijd neemt om terughoudendheid en onbegrip uit de weg te ruimen, dan loont dat uiteindelijk altijd. Stappen overslaan levert echter niets op. Ons bedrijfsprofiel stelt ons in staat de tijd te nemen.”
Waarover maakt u zich zorgen op de huidige vastgoedmarkt?
WEICKER. “De ongeziene druk op de rentevoeten (opbrengsten) door de massa kapitaal in omloop, die de internationale vastgoedmarkt op het ogenblik bederft. Er is een drempel die niet overschreden mag worden om investeringen rendabel te houden. En we komen er gevaarlijk dichtbij.”
Wat zoekt u na zeventien deelnames nog in Cannes?
WEICKER. “Het is zeker geen routine geworden. Wij werken steeds internationaler en de deelname aan een grote beurs zoals Mipim of Expo Real in München is uitgegroeid tot een strategische afspraak om zo veel mogelijk contacten te leggen met medespelers en besluitvormers van de internationale markten. Op die beurs is elke stand een uitstalraam: wij tonen er de nieuwe projecten die we ontwikkelen en zien wat de anderen tot stand brengen. Soms leidt dat tot ontmoetingen tussen mensen die elkaar anders nooit zouden spreken en die nochtans heel veel ervaringen kunnen delen.”
Waarom een stand voor u alleen?
WEICKER. “Al zijn we actief in Brussel, Luxemburg, Luik of Rijsel, we kunnen niet opgenomen worden in de Waalse, Brusselse of Rijselse stand. Wij bevinden ons trouwens elk jaar op dezelfde plaats.”
Waar liggen de nieuwe projecten die u dit jaar op de stand onthult?
WEICKER. “We stellen twee werven in de kijker die wij pas in Brussel hebben opgestart: het Zenithgebouw, een kantoorproject in Schaarbeek, getekend door Michel Macary, en Atlantis, een gemengd project in Sint-Agatha-Berchem. Wij stellen ook een project in Boedapest en een project voor een retailpark in Brugge voor.”
Philippe Coulée
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier