Druk op beurzen blijft
We zijn vijf maanden ver in het beursjaar 2016. We hebben daaraan nog niet veel plezier beleefd, buiten stijgingen van een aantal aandelenmarkten in de opkomende landen zoals Brazilië en Rusland, die vorig jaar en de jaren voordien waren afgestraft. De dreiging van een trendommekeer op de westerse beurzen blijft manifest aanwezig. De belangrijkste oorzaken waardoor de beurzen het zo moeilijk hebben, zetten we eerst op een rij, alvorens we ons tactische antwoord daarop nog eens omschrijven.
– De wereldeconomie vertraagt. De wereldeconomie raakte na de bankencrisis nooit meer op het niveau van daarvoor. Gemiddeld moeten we spreken over een halvering van de groei, van ongeveer 4 à 5 naar 2 à 3 %. De voorbije maanden kwam daar nog het nieuws bij dat het dit jaar nog minder kan worden dan de voorgaande jaren. De groeivertraging blijft voorlopig binnen de perken, al durft het Internationaal Monetair Fonds te waarschuwen voor een wereldwijde stagnatie. Voorlopig lijkt weinig of niets te wijzen in de richting van een nieuwe recessie in de westerse wereld.
– Dalende bedrijfswinsten in de Verenigde Staten, maar winsten staan ook elders onder druk. Die dalende trend zien we ook in de Amerikaanse bedrijfsresultaten. Vier kwartalen op rij dalen de bedrijfswinsten nu al. Dat is heus niet alleen het gevolg van de dalende winsten in de energiesector. Er is dus een ware recessie in de Amerikaanse bedrijfswinsten. Punt is dat de bedrijfswinsten ook in Europa onder druk staan, nu het effect van de sterkere dollar, dat vorig jaar sterk speelde, grotendeels is uitgewerkt.
– Twijfels over de efficiëntie van het monetaire beleid. De negatieve rente stuit meer en meer op weerstand. De doeltreffendheid van het ultrasoepele monetaire beleid op de economische groei wordt meer en meer in twijfel getrokken. Daarnaast is het erg onduidelijk hoe de rentepolitiek in de Verenigde Staten zich de rest van het jaar zal ontwikkelen. Er is elk geval inflatiedruk, maar aan de andere zijde groeit de Amerikaanse economie minder sterk en is de groei van nieuwe banen ook duidelijk over haar hoogtepunt. De communicatie van de Fed de afgelopen maanden is uiterst wisselend. Dat verhoogt de onzekerheid, wat aandelenbeleggers haten.
Tactisch antwoord
We houden voorlopig vast aan een voorzichtige en evenwichtige aanpak, die in deze moeilijke omstandigheden toelaat overeind te blijven. We hebben al posities ingenomen in de zwaar afgestrafte deelsectoren landbouw en edelmetalen, en we kijken de komende maanden uit naar nieuwe posities op de opkomende markten, de basismetalen en mogelijk ook Japan. Daar zien we signalen van een positieve, gunstige trendommekeer.
Maar algemeen zijn we op de eerste plaats gericht op het vermijden van zware verliezen, mocht zich een ongunstige trendommekeer op de westerse aandelenmarkten voordoen, om later aandelen op lagere niveaus te kunnen oppikken.
WE BLIJVEN BIJ EEN VOORZICHTIGE EN EVENWICHTIGE AANPAK.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier